A SZÉLKIÁLTÓ együttes 1974-ben alakult a Pécsi Tanárképző Főiskola magyar-ének szakos hallgatóiból. Énekelt verseket adnak elő, akusztikus hangszereken, a versekhez a zenét a tagok írják. A klasszikus hangszer-összeállítás miatt,( hegedű, gordonka, gitár, furulya, ritmushangszerek) alapvetően kamarazenei hangzás jellemzi az együttest, de a groteszk hangvételű versek megzenésítéséhez használnak mindenféle más "hangszert" is.
Ha részletesebben is megismerkedne a zenekarral, ajánlom figyelmébe a, www.szelkialto.hu honlapot, ahol hangzó anyagot is talál.

1983-ban "Ki Mit Tud" vetélkedőt nyertek, a Magyar Televízió azóta több önálló filmet, illetve sorozatot készített a zenekarról.
1986-ban jelent meg első önálló kislemezük, és rögtön utána az első nagylemez, KESERÉDES címmel.
Azóta - több audio és videokazetta mellett - két további hagyományos nagylemezt és három CD-t készítettek.
A magyar és világirodalom kortárs és klasszikus költőinek verseit éneklik, felnőttnek, gyereknek, egyaránt.
Műsoraikkal Európa számos országában megfordultak.

1999. szeptemberében Pécs városa a Szélkiáltónak ítélte a PRO COMMUNITATE díjat.
Az 1999. Évi KÍGYÓS SÁNDOR - DÍJAT a Szélkiáltó zenekar kapta.

A borkultúrával kapcsolatos műsorok:

Borivóknak való

A világ számos részén mondják, hogy a magyar borivó nemzet. Ezt igazolja a magyar népdalkultúrában fellelhető sok és szebbnél-szebb népdal, valamint a magyar költészetben található sok olyan vers, amely a borral, a borivással kapcsolatos. Énekelt versek és a magyar folklór legszebb vidám bordalai a nemes bor dícséretéről.

Hamvas Béla: A bor filozófiája

"...helyesen bort csak az tud inni, aki múzsai nevelésben részesült, állandóan költőket olvas, muzsikát hallgat, és képekben gyönyörködik."
(Hamvas Béla: A bor filozófiája)

A mű részletei Németh Jánosnak, a Pécsi Nemzeti Színház művészének előadásában hallhatók, a dalokat a Szélkiáltó játssza és énekli. Válogatta, és színpadra igazította: Bükkösdi László.

Gyermekműsorok:

Bukfenc

Interaktív műsor versekkel, találós kérdésekkel, versmondással, énekléssel óvodásoknak, kisiskolásoknak.

Csodák és furcsaságok

Verses, zenés műsor Sólyom Katalinnal , a Pécsi Nemzeti Színház művésznőjével, amelyben a gyerekeket egy "bolondbál"-ba invitálják a szereplők, ahol együtt bolondozik felnőtt és gyerek egyaránt.

Vásározó

Az együttes legújabb, Szélkiáltó dalok című lemezének dalait hallhatják a nézők.
A színpadon sok-sok vásárfia található, amelyet a közönség "vásárolhat" meg. Az árukhoz természetesen zene és vers is dukál, mindez játékos, vidám formában.


Műsorok felnőtteknek:

Keserédes

Válogatás a Szélkiáltó együttes első lemezének anyagából.

Búval, vigalommal...

Az 1998-ban megjelent lemez anyaga, válogatás a magyar és a világirodalom verseiből.


Ördögszekér Kompánia bábtársulás

2002. nyarán alakult kompániánk. Az eltelt idő alatt, több mint 200 előadást tartottunk. Játszottunk óvodákban, művelődési házakban, Budapesten a Millenáris Parkban, Bécsben a Collegium Hungaricumban, a pozsonyi Magyar Kultúra Házában, a pécsi Bazilikában, Alsószentmártontól Debrecenig rengeteg településen. Játszottunk kicsiknek, /3 éves kortól/, kisiskolásoknak, sérült gyermekeknek.

Kompániánkat mindenhová visszavárják.

Kompánia: Varga Orsolya, bábjátékos:

Pályámat 1987-ben kezdtem a debreceni Vojtina Bábszínházban. 2002 óta "szabadúszom", párommal, Rozs Tamással. Az Ördögszekér Kompánia családi bábszínházként járja az országot.

Rozs Tamás, zenész:
Több, mit 25 éve játszom a Szélkiáltó zenekarban. Bábszínházi, és színházi zenéket írok.

A bábszínházunk magyar és klasszikus meséket adaptál bábszínpadra, illetve verses-zenés összeállításokat ad elő dramatikus formában.
Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy akusztikusan zenéljünk előadásainkon, cselló, gitár, furulya és ritmushangszerek segítségével.
Minden produkciónkban főszereplőkké válnak a gyerekek, segítségükkel barangoljuk végig a meséket.
Dramatikus játszóházakat is vezetünk, egy-egy mesét a résztvevők segítségével és közreműködésével játszunk el,- népdalok, népi rigmusok, mondókák tanulásával.
Folyamatosan készítjük produkcióinkat, közeli terveink között szerepel Petőfi Sándor: János Vitéz ének színrevitele.

Műsoraink:

IDŐFA

Az előadásunk interaktív játék, nagy hangsúlyt fektetünk a gyerekekkel való közös játékra, dal-, mondóka-, verstanulásra.
A műsorban Horgas Béla, Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes Csoóri Sándor verseit, népi mondókákat, és a Három kívánság című mesét dolgoztuk fel, marionett bábokkal. Csak akusztikus hangszereket használunk, /cselló, udu, furulya,/ és a gyerekek által "hozott" legszebb hangszert, a torkukat , vagyis éneküket.

A cselekmény:

A Mesélő Tündért elrabolja a Gonosz Banya, aki gyűlöli a meséket. Hogyan lesz itt előadás, ha nincs mese? Az Időfa varázserejével, varázsmondóka segítségével minden akadály leküzdhető. A Bábos, a Zenész, és a gyerekek utazásra indulnak, hogy megtalálják, és kiszabadítsák a Mesélő Tündért. Útközben segítőik a versek, a mondókák, a zene, de legfőképp az Időfa varázsereje, amit mindenki megszerez az út végére, hiszen ez az erő bennünk van.

A zenét Rozs Tamás szerezte.
Rendezte: Varga Orsolya
Az előadás időtartama: kb: 45-50 perc.
Ajánlott korosztály: 3 évestől, kisiskolás korig


Hamupipőke

A klasszikus Grimm mesét szintén interaktív játék keretében állítottuk színpadra.

A mese cselekményét megtartva, de a galambok "szemszögéből" mutatjuk be Hamupipőke történetét. A gyerekek itt is részesei az előadásnak, segítségükkel formálódik az udvari zenekar, a hintó, stb. Itt is akusztikus zene szól.

Zene: Rozs Tamás
Rendezte: Varga Orsolya
Előadás időtartama: kb: 50 perc
Ajánlott korosztály: 3 évestől


Betlehemezés

Egy elfeledett hagyományt állítunk színpadra úgy, hogy abból egy komplett bábjáték váljon, cselekménye, szerkezete érthető, élvezhető legyen a gyermekek számára.
A rigmusok, dalok, szövegek, mind autentikus forrásból származnak.
Pásztorjáték, angyalok és bábtáncoltató betlehemezés került színpadi adaptálásra.
Manapság elvétve akad egy-egy település, ahol még találkozhatunk ezzel a népszokással.
Célunk az, hogy a gyermekek megismerkedjenek, és ez által közelebb kerüljenek gyökereikhez, ha másképp nem, legalább színpadi környezetben lássanak, halljanak szokásainkról.

Tervezte: Grosscmidt Erik
A zenéket összeállította: Rozs Tamás
Rendezte: Varga Orsolya

Terveink között szerepel más, az évkörhöz kapcsolódó hagyomány színpadra állítása is.


Arco Trió:

A hangszeres kamarazenét játszó együttes új zenélési forma, és hangzás kialakítását kívánja létrehozni, amelyben szintetizálja a jazz -t, és a klasszikus zenét, a magyar és más nemzetek népzenéjével .

Tagjai:

Rozs Tamás /Szélkiáltó együttes/
- cselló, ének, ritmushangszerek,

Kovács Márton
- hegedű, ének, ritmushangszerek, tánc.

Gáspár József
- szaxofon, ritmushangszerek.

A zenekarról bővebben tájékozódhat, és hangzó anyagot is talál a Szélkiáltó zenekar honlapján, a máshol rovatban. www.szelkialto.hu

Ismételten köszönöm figyelmét, türelmét!
Ha megnyerte tetszését ajánlatunk, kérem, írjon, vagy hívjon telefonon!

Tisztelettel: Varga Orsolya

72/473-051,
30/541-9958