2002. nyarán alakult kompániánk. Az eltelt idő alatt, több mint 200 előadást tartottunk. Játszottunk óvodákban, művelődési házakban, Budapesten a Millenáris Parkban, Bécsben a Collegium Hungaricumban, a pozsonyi Magyar Kultúra Házában, a pécsi Bazilikában, Alsószentmártontól Debrecenig rengeteg településen. Játszottunk kicsiknek, (3 éves kortól), kisiskolásoknak, sérült gyermekeknek. Kompánia: Varga Orsolya, bábjátékos:

Kompániánkat mindenhová visszavárják.

Pályámat 1987-ben kezdtem a debreceni Vojtina Bábszínházban. 2002 óta "szabadúszom", párommal, Rozs Tamással. Az Ördögszekér Kompánia családi bábszínházként járja az országot.

Rozs Tamás, zenész:

Több, mit 25 éve játszom a Szélkiáltó zenekarban. Bábszínházi, és színházi zenéket írok.

A bábszínházunk magyar és klasszikus meséket adaptál bábszínpadra, illetve verses-zenés összeállításokat ad elő dramatikus formában.
Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy akusztikusan zenéljünk előadásainkon, cselló, gitár, furulya és ritmushangszerek segítségével.
Minden produkciónkban főszereplőkké válnak a gyerekek, segítségükkel barangoljuk végig a meséket.
Dramatikus játszóházakat is vezetünk, egy-egy mesét a résztvevők segítségével és közreműködésével játszunk el,- népdalok, népi rigmusok, mondókák tanulásával.
Folyamatosan készítjük produkcióinkat, közeli terveink között szerepel Petőfi Sándor: János Vitéz ének színrevitele.

Műsoraink:

IDŐFA

Az előadásunk interaktív játék, nagy hangsúlyt fektetünk a gyerekekkel való közös játékra, dal-, mondóka-, verstanulásra.
A műsorban Horgas Béla, Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes Csoóri Sándor verseit, népi mondókákat, és a Három kívánság című mesét dolgoztuk fel, marionett bábokkal. Csak akusztikus hangszereket használunk, (cselló, udu, furulya,) és a gyerekek által "hozott" legszebb hangszert, a torkukat , vagyis éneküket.

A cselekmény:

A Mesélő Tündért elrabolja a Gonosz Banya, aki gyűlöli a meséket. Hogyan lesz itt előadás, ha nincs mese? Az Időfa varázserejével, varázsmondóka segítségével minden akadály leküzdhető. A Bábos, a Zenész, és a gyerekek utazásra indulnak, hogy megtalálják, és kiszabadítsák a Mesélő Tündért. Útközben segítőik a versek, a mondókák, a zene, de legfőképp az Időfa varázsereje, amit mindenki megszerez az út végére, hiszen ez az erő bennünk van.

A zenét Rozs Tamás szerezte.
Rendezte: Varga Orsolya

Az előadás időtartama: kb: 45-50 perc.
Ajánlott korosztály: 3 évestől, kisiskolás korig


Hamupipőke

A klasszikus Grimm mesét szintén interaktív játék keretében állítottuk színpadra.
A mese cselekményét megtartva, de a galambok "szemszögéből" mutatjuk be Hamupipőke történetét. A gyerekek itt is részesei az előadásnak, segítségükkel formálódik az udvari zenekar, a hintó, stb. Itt is akusztikus zene szól.

Zene: Rozs Tamás
Rendezte: Varga Orsolya
Előadás időtartama: kb: 50 perc
Ajánlott korosztály: 3 évestől

Betlehemezés

Egy elfeledett hagyományt állítunk színpadra úgy, hogy abból egy komplett bábjáték váljon, cselekménye, szerkezete érthető, élvezhető legyen a gyermekek számára.
A rigmusok, dalok, szövegek, mind autentikus forrásból származnak.
Pásztorjáték, angyalok és bábtáncoltató betlehemezés került színpadi adaptálásra.
Manapság elvétve akad egy-egy település, ahol még találkozhatunk ezzel a népszokással.

Célunk az, hogy a gyermekek megismerkedjenek, és ez által közelebb kerüljenek gyökereikhez, ha másképp nem, legalább színpadi környezetben lássanak, halljanak szokásainkról.

Tervezte: Grosscmidt Erik
A zenéket összeállította: Rozs Tamás
Rendezte: Varga Orsolya

Terveink között szerepel más, az évkörhöz kapcsolódó hagyomány színpadra állítása is.Megjegyzés: A hírt beküldte: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.