Egy amerikai hálózatkutató módszerével egyetlen nap alatt, egyetlen számítógéppel fel lehet térképezni az internetet. Bár a térképek hasznos információkkal szolgálnak az internet struktúrájával kapcsolatban, a kutató mégis a projekt művészi értékeire a legbüszkébb.

Kapcsolódó anyag: Az Opte projekt honlapja http://www.opte.org/

A projekt egy fogadással indult: Barrett Lyon amerikai hálózatkutató azt állította, hogy képes lenne feltérképezni minden internetes csomópontot, ráadásul jóval gyorsabban, mint az eddigi kísérletezők. Egyes korábbi próbálkozások ugyanis hónapokig is eltartottak, de Lyon úgy gondolta, hogy egy egyszerű hálózati szoftverrel meg tudná oldani a problémát.

Csak C osztályt térképez

Miután egy kollégája fogadást ajánlott, Lyon nekikezdett a projektnek, amit Opténak nevezett el. A kutató szerint a térképek hasznos információkkal szolgálhatnak az internet struktúrájával kapcsolatban, és előre jelezhetnek olyan hálózati zavarokat is, melyeket esetleges valódi világbeli katasztrófák okozhatnak. De ennél is fontosabb, hogy "ez a projekt művészet", mondja Lyon.

A térképek elkészítéséhez a kutató egy úgynevezett traceroute programot használt. Ez a szoftver feljegyzi azokat a hálózati címeket, melyeket egy adott hálózati helyre tartó adatcsomag érintett útja során.

Lyon szoftvere úgy gyorsítja fel a folyamatot, hogy csak a nagyobb, úgynevezett C osztályú hálózatokat térképezi fel. Másodpercenként 194 útvonalkeresést végez el, így fel tudja térképezni szinte a teljes internetet egyetlen nap alatt, magyarázta a kutató. A grafikus térképeken más-más szín jelöli az egyes régiókat.

Nem lehet teljes

"Lyon automatizálta a folyamatot, ami nagyszerű" - mondta a New Scientistnek Steve Coast, a University College London hálózatkutatója. Szerinte azonban a módszerrel nem lehet rátalálni minden kapcsolatra.

"Egy pontból kifelé haladva készíti el a térképet, úgyhogy az nem lehet teljes, ugyanis definíció szerint nem láthatjuk azokat az útvonalakat, melyek nem érnek el hozzánk" - tette hozzá.

Lyon azonban már kifejlesztette a szoftver elosztott verzióját is, ami több kiindulási pontot használva még átfogóbb térképet tud késziteni. A projektben résztvevők azt ígérik honlapjukon, hogy hamarosan GPL licenc alatt megjelentetik a szoftver forráskódját is.

Forrás: http://index.hu/tech/net/terkep1202/?print
- nav - (Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)