Vendég küldte be: "

A korszerû, tényekkel alátámasztott tudomány szerint a vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek testünk kifogástalan mûködéséhez feltétlenül szükségesek: a növekedésben, a sejtek, szövetek regenerációjában és a betegségekkel szembeni ellenálló képesség megõrzésében játszanak szerepet.

Szervezetünk számára nem jelentenek energiaforrást, de enzimek alkotórészeiként sok olyan biokémiai folyamatban vesznek részt, melyek során a táplálék energiává alakul. Fontos jellemzõjük, hogy a különbözõ vitaminok nem pótolják egymást, és nem helyettesíthetõk más anyagokkal; nem élénkítõ szerek, és nem táplálékpótló anyagok.1985 õszén kezdõdött és 1988-ban lezárult elsõ magyarországi reprezentatív táplálkozási felmérés néhány eredménye meglepõ. Akkoriban A-vitaminból a lakosság fele, B1-vitaminból a lakosság kétharmada volt hiányosan ellátott. Folsavból a lakosság egyötöde nem vett fel elegendõ mennyiséget 20 évvel ezelõtt. A kalciumhiány 70, a cinkhiány 80, a vashiány kb. 20 százalékos arányban fordult elõ (dr. Bíró György: Az evés tudománya).
A következõ, 1992–1994 között elvégzett vizsgálat sem mutatott jobb helyzetet. A vizsgálat fõ megállapítása az volt, hogy a magyar lakosság táplálkozásának alapvetõen kedvezõtlen jellege megmaradt (Népegészségügy 1996/4. szám, 12. oldal).
Újabb szûk évtized múltán a következõket olvashatjuk az Egészségügyi Közlönyben (2001/ 16. szám, 2298. oldal): „Magyarországon az egyén és a társadalom számára az egészségi állapottal kapcsolatos legsúlyosabb teher a táplálkozással összefüggõ betegségek elterjedtsége. (…) Azok a kockázati tényezõk, amelyek hozzájárulnak a táplálkozással összefüggõ betegségek kialakulásához, jelen vannak a magyar lakosság táplálkozásában. (…) A lakosság jelentõs részének táplálkozására jellemzõ az elégtelen vas-, kalcium-, jód- és fluor-, valamint a B-vitamin-, folsav- és A-vitamin-bevitel”.
Dr. Lenkei Gábor: Cenzúrázott egészség címû könyvében egy átfogó tanulmány olvasható a vitaminok szükségességének mai állásáról és némi tényfeltárás is azokról az okokról, amik miatt gyakran titkolják vagy cáfolják az egyértelmû adatokat a hivatalos szervek.