Hagyományos kovászos kenyerekkel a silány szupermarket-kínálat ellen

Hagyományos kovászos technológiával készült kenyeret dobna piacra a Pékszövetség. A szervezet ezzel válaszol a szupermarketek szerintük gyenge minõségû kenyérkínálatára. A pékek mellett a malmok is örülnek az ötletnek: szívesebben készítenek biológialaig értékesebb lisztet, mint mesterségesen lerontott finomlisztet.

Egy kilósnak néz ki, mégis csak félkilós. Becsapós a hipermarketek három óra alatt elkészített, sok esetben tartalom nélküli felfújt kenyere. A pékek azt mondják, jelenleg jó kenyér híjján van a magyar piac. Ezért úgy döntöttek, ismét életre keltik az elmúlt évtizedben elfelejtett hagyományos magyar kenyeret. Terveik szerint a félbarna kenyér kovászos technológiával, adalékanyag hozzáadása nélkül 6-8 óra alatt készülne el. A szakma úgy gondolja: igény volna a jó minõségû termékre, de egyelõre csak az ár dönti el azt, milyen pékáruval tömjük a hasunkat.

Werli József, a Magyar Pékszövetség szakmai titkára: "A valós igény nagyobb lenne, ha fizetõképes kereslet lenne a fogyasztók részérõl. Most a biológiailag értékesebb, a teljes kiõrlésû, a magvakat tartalmazó rozskenyerek körülbelül három-négy százalékot jelentenek. Ez lassan növekszik, mivel ezek a termékek magasabb árfekvésû termékek. Ha itt lényegesen változik a lakosság pénztárcája, akkor ezen termékek iránt nagyobb lesz a kereslet."

A magyar kenyér elõállítása nemcsak terv. A technológiai kísérleteket már elvégezték, most a piaci bevezetésén és az árán gondolkodik a Pékszövetség. Terveik szerint nem kerülne sokkal többe, mint a normál fehérkenyér. A régi/új kenyér ötletéhez a malmok is csatlakoztak.

Makay György, a Gabonaszövetség fõtitkára: "Nekünk sokkal jobb lesz, ha teljesebb kiõrlésû lisztet tudunk csinálni, ne adj isten minden péknek egy kicsit más igénye lesz. Ezzel a tömegtermelésbõl és a "gyõzzön a legolcsóbb és a legvacakabb" elvbõl valahogy ki lehetne keveredni. Ezen dolgozunk, hogy ne csak törvényeket hozzanak, hanem mi magunk is kínáljunk olyan portékákat, amit a fogyasztók, reméljük, hogy szívesen fogadnak."

kérem kattintson a képre a nézetváltás érdekében!

Egyelõre száz magyar vásárlóból csak négy dönt a teljes kiõrlésû pékáruk és lisztek mellett, várhatóan azonban néhány éven belül ez az arány akár a tízszeresére is megnõhet.

kérem kattintson a képre a nézetváltás érdekében!

Forrás: Hír TV