Felhívás rajztanároknak, tanítóknak, óvónőknek, tanárképző egyetemek, főiskolák tanárainak, hallgatóinak, képzőművészeknek, érdeklődőknek!                    

Népművészet a vizuális nevelésben

Platthy  György emlékkonferencia
születésének 100.évfordulójának alkalmából. 

A Pécsváradi Várban 2008. október 9.-10. (csütörtök- péntek) 

     Platthy György festőművész, főiskolai tanár (1908-2003) a Pécsi Tanárképző Főiskola Rajz Tanszékének vezetője volt. Kodály nyomdokain haladva az 50-60-as években komoly érdemei voltak abban, hogy a népművészet tanítása bekerüljön a rajztanárképzésbe és ezen keresztül az általános iskolai vizuális nevelésbe. A képzéshez főiskolai jegyzeteket, illetve a 70-es években tankönyvet írt. Nagy hangsúlyt helyezett a népművészet alkalmazásának pedagógiai módszertanára.


     A téma igen időszerű, ugyanakkor manapság elhanyagolt. Az informatikai forradalmat élő társadalomban, a vizuális médiák túlsúlya mellett ugyanakkor az iskolai vizuális nevelés és ízlésformálás elhanyagolt a tantárgyak rendszerében. A képiség és az esztétikum fejlesztése terén óriási tartalékok vannak a népművészetben, hiszen sok-sok évszázad alatt az emberiség kollektív tapasztalata, tudása, érzelmei sűrűsödnek bennük. Sajnos az elmúlt 10 évben a népművészet és az iskolai vizuális nevelés kapcsolatának témájáról nem volt Magyarországon konferencia. Az emlékkonferenciánkra az ország minden tájáról várunk résztvevőket, az egész országban meghirdetésre kerül. 

     Az emlékkonferencián, Platthy György munkásságának bemutatása mellett, kiváló rajztanárok, szakmai műhelyek mutatnák be módszereiket, elért eredményeiket, a népművészet alkotó módon való felhasználását a mai vizuális nevelésben.  A konferenciára előadóként főiskolai és egyetemi tanárokat (pécsi, kaposvári egyetem, egri főiskola) és iskolai gyakorló rajztanárokat, szakembereket kértünk fel.

     A konferencia alatt Platthy György által főiskolai hallgatók számára készített népművészet szakmódszertani tablók kiállítása a Pécsi Gyermekotthonban működő Csontváry Képzőművészeti Stúdióban készült alkotásokkal közösen. Pécsváradon Platthy György állandó kiállítás is látható festményeiből.

     A konferenciának nincs részvételi díja. Ingyenes szálláslehetőséget biztosítunk a Pécsváradi Vár Szállodájában. Az étkezési költségek a résztvevőket terhelik, azonban az állófogadás ingyenes.

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2008. SZEPTMBER 25. 

A konferencia szervezői:

Pécsvárad Város Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala és Művelődési Háza, a Csontváry Képzőművészeti Stúdió Egyesület, a Pécsi Gyermekotthon, Baranya Megyei Közgyűlés és Pedagógiai Szakszolgálata, Örökség Népfőiskolai Szövetség.

A konferencia vendéglátója:

Pécsváradi Vár Szent István Hotel.

Támogatók:

Nemzeti Kulturális Alap

Pécsvárad Város Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala        

Aranycipó Kft.

                                                                      Platthy István

                                                         Mobil: 06-30-9164713

A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap támogatja

 

Program

 

A konferencia elnöke Dr. Andrásfalvy Bertalan néprajztudós, PTE BTK professzor emeritus 
 

Első nap

11.00-13.00 regisztráció (közben 12.00-13.00 között ebéd lehetőség, mely költségei a résztvevőket terheli, egy menü 1200 Ft.) 

13.00 - 13.45 A konferencia megnyitása, és a programok ismertetése.

Köszöntőt mond: Tasnádi Péter Pécs város polgármestere

           Dr. Hargitai János, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke

           Dr. Manhertz Károly felsőoktatási szakállamtitkár

Közreműködik: Heni és Bandája (11 éves gyimesi csángó zenészek, Zerkula János tanítványai)  

13.45 - 14.15 Platthy György művészete és művészetpedagógiai munkássága. - Pandúr József művészettörténész, festőművész, Pécs 

14.15 - 14.45 Néprajz, népművészet, pedagógia. (Hogyan hatott rám Platthy György tanárom népművészet pedagógiai munkássága.) Szatyor Győző szobrászművész, grafikus, Pécs 

14.45 - 15.15 Mit adhat népi műveltség öröksége XXI. század emberének, társadalmának Dr. Andrásfalvy Bertalan néprajztudós. 

15.15 –15.30: Kérdések intézése az előadókhoz 

15.30 - 15.45 kávészünet 

15.45 - 16.45 A gyermekrajzok és a népművészet jelrendszerének kapcsolatai. Földi Péter Kossuth díjas festőművész, tanár, Eszterházy Károly Főiskola, Eger 

16.45 – 18.00: Az eredendő kifejezésmód és az én-érzetek (A korai gyermekrajz-fejlődési folyamat összehasonlító elemzése ősi képzetekkel és a népművészet képi jeleivel.)

Platthy István művészetterapeuta Pécsi Gyermekotthon 

18.00 – 18.15 Kérdések intézése az előadókhoz 

18.15 – 19.00 Szünet 

19.00 - 22.00 Állófogadás, köszöntőt mond, Dr. Bíró Ferenc Pécsvárad város polgármestere. Az állófogadás alatt gyimesi népi tánczenét játszik Heni és Bandája (11 éves gyimesi csángó zenészek, Zerkula János tanítványai)  
 
 
 
 

2. nap 

8.00-9.15 Platthy György Emlékkiállításának megtekintése a Városi Könyvtárban.

8.45 A festőművész új emlékkatalógusát bemutatja Gamus Árpád a Pécsi Galéria vezetője. (A résztvevők ingyenes példányban részesülnek a helyszínen)  

9.30 - 10.15 Mindenkinek kenyeret és rózsát. (Népművészet a vizuális nevelésben, gyakorlati módszerek bemutatása.) Bobonkáné Papp Antónia rajztanár, Debrecen, Vénkerti Általános Iskola és AMI  

10.15 - 11.00 A forma a lélek burka. (Látványműveltség és vizuális nevelés a magyar népművészet jelkészletének megélésével, értelmezési szintjének tovább gondolásával.)

Láposi Terka rajztanár Debrecen Vojtina Bábszínház játszóházának vezetője 

11.00  - 11.15 Kérdések feltétele az előadókhoz 

11.15 - 11.30  Kávészünet 

11.30 - 12.15 Ki kinek a mestere (A szerves népi műveltség és a gyermekrajzok kapcsolata) Bődi Ildikó rajztanár Hosszúpályi Általános Iskola 

12.15 – 13.00 A virágba borult csillagok (A Kórósi kazettás mennyezetű templom kazetta képeinek felhasználása a vizuális nevelésben, és a művészetterápiában.) Platthy István művészetterapeuta Pécsi Gyermekotthon 

13.00 - 13.15 Kérdések feltétele az előadókhoz 

13.15 - 13.30 Konferencia zárása Dr. Andrásfalvy Bertalan néprajztudós 

(13.30 - 14.30 között ebéd lehetőség, mely költségei a résztvevőket terheli, egy menü 1200 Ft.)  

13.30-tól Alternatív egyéni programok: Platthy György, Samu Géza, Kígyós János kiállításainak megtekintése, látogatás Zengővárkonyba a tojásmúzeumba és a tájházba.  
 

A konferenciaterem előterében a Pécsi Gyermekotthonban működő Csontváry Képzőművészeti Stúdió kiállítása tekinthető meg.Népművészet a vizuális nevelésben
Platthy  György emlékkonferencia
születésének 100.évfordulójának alkalmából.
A Pécsváradi Várban 2008. október 9-10. (csütörtök- péntek) 
 

Jelentkezési lap 
 

Név: …………………………………………………. 

Foglalkozás:………………………………………….. 

Munkahely:…………………………………………………………………………………… 

………………………………………………………………………………………………… 

Lakcím:……………………………………………………………………………………….. 

………………………………………………………………………………………………… 

Telefon:……………………………………………… 

E-mail:………………………………………………. 

Szállást:               kérek                            nem kérek              (Kérjük a megfelelőt aláhúzni!) 
 

A konferenciának nincs részvételi díja. A szállás és az állófogadás ingyenes. Elhelyezés a  Pécsváradi Vár Szállodájában, 2-3 ágyas szobákban. 

Ingyenes szálláslehetőséget csak korlátozott számban, a jelentkezés sorrendjében, az első 60 fő részére tudunk biztosítani. Minden jelentkezést e-mailben, vagy levélben visszajelzünk.

Étkezés a helyszínen, igény szerint, mindenki saját költségére. 

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2008. SZEPTEMBER 25. 
 

Kérjük a jelentkezési lapot az alábbi címre visszaküldeni:

Kodolányi János ÁMK Fülep Lajos Művelődési Központja

7720 Pécsvárad, Kossuth L. u. 31.

    Fax: 06-72-465-123

    E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Mobil: 06-30-6888494