„Amíg e Föld forog, Istennek mindig lesz magyarja!”

II. TURUL TÁBOR

Keresztény-nemzeti ifjúsági tábor
a Rákóczi Szövetség Soproni Ifjúsági Csoportja
és a soproni civil fiatalok szervezésében


ELŐADÓK:

Augusztus 15: Bindes Ferenc atya soproni plébános, Tölli Balázs a Rákóczi Szövetségtől,

   Szakács Gábor, Friedrich Klára rovásíráskutatók

Augusztus 16: Dr. Papp Lajos szívsebész professzor, Böjte Csaba dévai atya,

  Tolcsvay Béla énekmondó

Augusztus 17: Ifj. Sarkady Sándor soproni helytörténész, Bese Botond népzenész és barátai

   Tőkés László királyhágómelléki püspök

Augusztus 18: KÉZMŰVESNAP - Dorosmai Erzsébet, Böröcz Mária, Sarkady Antal,

   Mészáros Zsuzsa, Riczu Gyula alkotók, Waszlavik László zenész

Augusztus 19: Wittner Mária ’56-os forradalmár, Horthy Vitézi Rend, Kovács Gábor zenész

Augusztus 20: Vukics Ferenc és társai – baranta és lovasíjász bemutató,

  Dr. Andrásfalvy Bertalan néprajztudós, Sólyomfi Nagy Zoltán „égbekiáltó”


     A tábor helyszíne: Sopron, Ciklámen Faházak
     Az Ifjúsági (volt úttörő) Tábor utáni erdei faházak.

A tábor ideje: 2008. augusztus 14. (Csüt.) – 21. (Csüt.)

A tábor díja: 20.000 Ft

Az ár magában foglalja a szállást, az étkezést, a kézművesnapi nyersanyagot és a programokat.
Napi látogatásra bármely korosztály képviselőit várjuk előzetes egyeztetés alapján – ez esetben belépő helyett adományokat fogadunk el.

JELENTKEZÉS:

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel.: 06-20-770-37-26

Jelentkezési határidő: 2008. augusztus 3., vasárnap

Információ:
Kovács Máté: 06-20-770-37-26, Németh Tamás: 06-20-410-48-18, Ceglédi Péter: 06-70-638-15-17

Szeretettel hívunk, várunk!

 1. Bevezetés:

Részlet az I. Turul Tábor bevezetőjéből:

„A magyarság elmúlt 500 éve nem sok jó eseményt foglal magában. Balsorsban viszont annál jobban bővelkedik. 1526 után megszállt a török, török után a Habsburg, Habsburg után következett az első világháborút lezáró trianoni, gyalázatos országcsonkítás, majd a II. világháború a II. Trianonnal, majd a hungarista diktatúra és a kommunista rezsim. E gyászos 500 évben a magyarság olykor próbált változtatni sötét sorsán, de ezek nem értek el sikereket.…Magyarország újra és újra ismétlődő keresztre feszítése nagyon is tervezett folyamat volt. Mert az ellenerők – lehettek azok Keleten vagy Nyugaton – mindig tudatosan gyengítették népünket, irigységből. Irigykedtek, s irigykednek ma is nyelvünkre, kultúránkra, sajátos emberi természetünkre, s dicső ősi történelmünkre is, amelyet Mátyás király tragikus halála zárt le.… Kaptunk egy maximum 1500 éves múltat hirdető, bizonyíthatatlan, nyilvánvalóan hamis származáselméletet, kaptunk egy olyan nyelvrokonsági elméletet, amely a finn-ugor nyelvcsalád Isten-tudja hányadik mellék-oldalágába sorol minket, majd Trianon után megkaptuk a „merjünk kicsik lenni” ideológiát. Mindenek tetejében előbb eleink hitét hazudták el, s pogányoknak bélyegezték őket, majd a kommunista rezsim már a jelenkori magyarság hitét is igyekezett kiirtani. S be kell látnunk, hogy e magyarellenes törekvések meglehetősen nagy sikerrel jártak, járnak.…Hibázott az elmúlt 500 évben eleink nagy része, s hibázik manapság is kortársaink nagy része, amikor elhisz mindent, amit az orra alá dugnak, nem merül fel benne a tudás, a tudni akarás vágya, holott a Kárpát-medence minden része, egészen az utolsó bokorig ontja magából a jeleket.

…meg kell ismernünk mindent, amit az ősök hagytak ránk, hisz ez biztosítja a továbbélésünket. Nem csak a nemzetét, hanem az egyénét is.”

Eltelt egy év, de a cél maradt ugyanaz: Vissza kell segítenünk a magyarságot arra az útra, amely a Kárpát-haza újbóli felvirágzásához vezet. Nem anyagi felvirágzáshoz – az legyen a szakemberek dolga. Szellemi - lelki, kulturális - identitás-béli fejlődés elindítása, ami nekünk, hagyományélő embereknek – a tábor szervezőinek, de résztvevőinek is – a dolgunk.

Célunk idén is az, hogy a tábor után hazatérő táborozók a magyar kultúra, hagyomány és hitélet számukra elsajátított szeletét továbbadják a környezetüknek, családtagjaiknak, barátaiknak. Csak így, kis lépések egymásutánjával sikerülhet visszatérni arra a kultúrnemzeti szintre, amelytől az igazságos Mátyás halála óta egyre messzebb sodródik népünk. Nem kis felelősség ez, de hisszük, hogy a táborba érkező fiatalok boldogan vállalják ezt az édes terhet.

Az idei tábor – a szervezés során – szerkezetileg nagy változásokon ment át. Több előadó vállalta a részvételt, de a programterv mégis átláthatóbb, rendezettebb lett. Mint ahogy az a programtervezetből látszik, naponta két ismeretterjesztő és egy zenei program kerül lebonyolításra. Emellett több hangsúlyt kaptak a bemutatók. Baranta bemutató és lovasíjász bemutató is megrendezésre kerül. Fontos újítás, hogy az idei táborban egy nap csak és kizárólag a magyar kézművességé lesz a szerep. Nagy tudású művészek segítenek a táborlakóknak saját műveik elkészítésében.

A tábor látogatásának rendszerét is fejlesztettük. Megtartjuk az ifjúsági tábor jelleget, tehát teljes, bentlakásos táborozásra idén is csak ifjakat fogadunk - a Kárpáthaza bármely pontjáról. De egyes hangsúlyosabb napi programokra szeretettel várjuk a korosabbakat is – előzetes egyeztetés alapján.

Elképzeléseink szerint a Turul Tábornak mozgótáborként kell működnie a Kisalföldön. Ennek szellemében az idei tábor új helyen, a soproni Ciklámen Faházakban kerül megrendezésre.

Ezen túl mindegyik Turul Tábort olyan elhunyt emberek emlékének ajánljuk, akik munkásságuk jelentős részét a magyar nemzet szolgálatába állították.

Az idei, II. Turul Tábor 2008 hagyományőrző tábort és lelkigyakorlatot

néhai Dr. Lamperth Gyula soproni líceumi igazgató emlékének ajánljuk!

A már megszokott értékrenddel, nyitottsággal és szeretettel hívunk, várunk minden érdeklődőt a II. Turul Táborba!

 1. A tábor leírása:

A tábor a soproni erdő szélén lévő Ciklámen Faházakban kerül megrendezésre (Az ifjúsági tábor utáni faházak) Hat darab 10 személyes erdei faház – 1 ház a szervezőké, 4 ház a bentlakó táborozóké, 1 ház pedig a táborban megszálló előadók számára fenntartva. A város könnyedén elérhető a táborhelytől, így bármi különleges igény támad, az hamar elérhető. A házakban – a szervezőkön kívül – 40 fő elhelyezésére van lehetőség - , de ezen felül is tudunk fogadni táborozókat, amennyiben hoznak magukkal sátrat.

FONTOS:

 • Ha van olyan magyar és árpádsávos zászlótok, amit nem féltetek a kültéri használattól, azt hozzátok el, hogy minél több zászló legyen a táborban. (Természetesen nem fog elkeveredni, hiszen felcímkézzük őket, és így mindegyik visszatalál majd gazdájához)
 • Ha rendelkeztek íjászfelszereléssel, akkor hozzátok magatokkal, lesz lehetőség a használatára. (Maximum 2-3 íjászfelszerelés lesz, amivel a szervezők rendelkeznek.)

Étkezés: Az első nap, aug. 14.-én, az érkezés napján nem tudunk ételt biztosítani, a táborozóknak kell hozniuk. Az utolsó nap (aug 21.) reggelit és ebédet biztosítunk. A többi nap reggeli, ebéd, vacsora biztosított.

Utazás tömegközlekedéssel: Sopronig vonattal, majd a 3-as busszal az ifjúsági tábor megállójáig – onnan néhány méter a Ciklámen Faházak bejárata, vonatmenetrendről a MÁV ad tájékoztatást:
06-40-49-49-49 vagy www.elvira.hu, soproni helyijáratos buszokról a Kisalföld Volán Zrt. tájékoztat:
06-99-311-130, 06-99-313-130 vagy www.kisaldfoldvolan.hu

Utazás autóval: A mellékelt térkép segít a tájékozódásban. (1. melléklet)

A programtervezet táblázata is csatolva van – 2. melléklet.

Sajnos a program változásának jogát fenn kell tartanunk, hisz’ nem lehet tudni, hogy mi történik még augusztusig. Egyelőre minden program biztos! Reméljük így is marad!

 1. Technikai adatok:

 • A tábor helyszíne:

  Ciklámen Faházak, Sopron
  (térkép - 1. melléklet)

 • A tábor ideje:

  2008. augusztus 14. (Csütörtök) – 21. (Csütörtök)

 • A tábor díja:

  20000 Ft
  Fizetés: Érkezéskor, a helyszínen, regisztráció után
  Az ár magában foglalja a szállást, az étkezést,
  a kézművesnapi nyersanyagot és a programokat.
  Ha valaki bentlakóként nem tud az egész táborra jönni, csak néhány napra,
  akkor – előzetes egyeztetés után – az ár: 2500 Ft/nap

 • Bentlakó táborozók korhatára:

  16 és 25 éves kor között
  Napi, nem bentlakásos látogatásra bármely korosztály képviselőit várjuk.
  (Ekkor napidíj helyett adományt fogadunk el.)
  Előzetes egyeztetés alapján –Kovács Máté szervezőnél, elérhetőséget ld. alább

 • A táborozók létszáma:

  10 szervező, 40 táborozó (remélhetőleg a Kárpát-haza minden szegletéből).
  Igény szerint még tudunk fogadni további táborozókat, ha hoznak magukkal sátrat.

 • A programtervezetet e levélhez csatoltuk (2. melléklet):
  Sajnos a program változásának jogát fenn kell tartanunk, hisz’ nem lehet tudni, hogy mi történik még augusztusig. Egyelőre minden program biztos! Reméljük így is marad!
 • Információ (bármikor hívhatóak vagyunk, 18:00 után biztosan elérhetőek is):
  • Kovács Máté: 06-20-770-37-26 Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Németh Tamás: 06-20-410-48-18 Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Ceglédi Péter: 06-70-638-15-17 Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 • JELENTKEZÉS (csak) az alábbi elérhetőségen:

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tel.: 06-20-770-37-26

  • A szűkös férőhely miatt szeretnénk megjegyezni, hogy a tényleges jelentkezéseiteket csak akkor adjátok le, ha az már biztosnak tűnik
  • FONTOS: Ha van olyan betegséged, amelyre rendszeresen gyógyszert szedsz, kérjük, jelezd felénk a betegség típusát, a gyógyszer nevét, és a betegséggel kapcsolatos egyéb fontos információt – ha van. Továbbá kérjük, add meg a TAJ számodat is!

 • Jelentkezési határidő:

  2008. augusztus 3., vasárnap

Szeretettel várunk benneteket: Németh Tamás, Ceglédi Péter és Kovács Máté főszervezők

Részletes informció és kapcsolat: http://turultabor.extra.hu