Közhírré tétetik:

Az Úr 2008. esztendejében, a június 7-i szombat délutánján,

derűs, de kemény erőpróbára hívjuk meg ezennel azokat a legény- és házasembereket, akik képesek az alábbi próbatételek teljesítésére:


Jó időjárás esetén:

1. Hét állatfaj vagy természeti jelenség hangjának utánzása (személyutánzást most nem kérnénk).
2. Betyár-akadályverseny: fektetett cölöpön járás, tökdobás, bottal egyensúlyozás, sorshúzás vízivás kínjával tetézve.
3. Kiürült borosüvegekre csapás karikás ostorral.


4. Egy betyárnóta eldanolása, vagy egy betyártörténet elmesélése. (E közszereplés feltétele, hogy a színpadra egy fehércselédet a betyár egy tánc erejéig felvigyen.)
5. Felfújt hólyag-pukkasztás saját késsel vagy bicskával.
6. Lovat szőrén megülve, hét alma leszüretelése. (Futóbetyároknak lovat vezetve is megoldható.)
7. Guruló szekérkerékre bottal hajítás.

(A sorrend változhat.)


Rossz időjárás esetén:

1. Hét állatfaj vagy természeti jelenség hangjának utánzása.
2. Hétféle eszközzel (kő, fejsze, balta, szénavonó, bicska, kés, vasvilla) célzó verseny.
3. Karikás ostorral hét kiürült borosüveg lecsapása
.
4. Egy betyárnóta eldanolása, vagy egy betyártörténet elmesélése.

5. Pányvahajítás.
6. Minél több csomózási mód bemutatása.

7. Guruló szekérkerékre bottal hajítás.

(A sorrend változhat.)

A betyárverseny ideje, helyszíne:

Június 7-én, délután 2 órakor kezdődik a Balaton parton, a Hausmann-féle csárda melletti gyöpön. Előtte egy órával legyen a versengő betyár embör a színpad mögötti sátornál. Ott aztán megismerkedünk, és megbeszéljük a próbákat. Ha esik, ha nem, a verseny meg lösz tartva!

A versengők megjelenésének módja:

Betyárosan, azaz parasztingben vagy feliratok nélküli bolti ingben, vászon anyagú nadrágban. (Aki hozzájut, hagyományos gatyát is viselhet.) Mellény vagy lajbi hordása dicséretes, miképp kalapot is viselhet az illető, mikor a versengésben nem zavarja (baseballsapkát nem), de hajadon főtt szintúgy lehet. Aki bőr nadrágszíjat nem hord, nem kezdheti el a próbatételeket! Akinek gondja lenne a hagyományos öltözettel, valamiképpen megsegíthetjük, azon ne múljék a részvétele.

Ki-ki magával hozhatja bicsakját, baltáját, ostorát, botját, mert azzal jobban esik a munka, de kinek nincsen bejáratott eszköze, a versenyen kaphat. A versengéshez megfelelően higgadt kölcsönparipa rendelkezésre fog állni, és reméljük, szaladni.

Mindenki a saját költségére jön el, de a helyszínen a hétpróbát kiállott versengők egyike sem marad éhen és szomjan, mindegyiküket vendégül látjuk jóféle, bográcsban rotyogó étekkel, és jobbféle zamárdi italokkal.

A verseny alapvető szabályai:

Mivel a versenyt gyermeksereg és finom lelkületű hölgyek koszorúi is figyelik, a szégyenletesen „elázott” próbatevő személy nem versenyezhet, mert megbotránkozást kelthet!

Ha húsz versengőnél nagyobb a létszám, az első próbatétellel le fog szűkülni húszra, a második próbatételkor tizennégyre, s ők maradnak végleg versenyben. A versengés előtt, de minden próbatétel előtt is pontosan ismertetve lesznek a tennivalók, szabályok.

A versengők értékelése:

A betyársági próbatételekhez hivatalból jól értő versenybíróság figyeli, és értékeli a teljesítményeket, s amelyik próbában mérhető az eredmény aszerint; amelyikben számbelileg nem mérhető, ott lelki megérintettségük, tehát tetszésük elnyerése szerint pontozzák a versengők ügyességét. Végül a hétpróba összességében legtöbb pontot elért betyárja győz.

A verseny tétje, jutalmai:

A végeredményben győztes betyár a "SOMOGYI BETYÁRKIRÁLY" címet nyeri el egy évre, és ennek jeléül egy jogarértékű, felpántlikázott patkós botot kap.

Az egyes próbatételekre vonatkozóan pedig, hét vendéglőstől hét vendéglőbe az illető győztesek (köztük lesz nyilván a betyárkirály is) egy-egy 7000 Ft értékű meghívást kapnak. Ajándékbor is kerül, no meg böcsületesen megírt tanúsítvány arról, hogy ki-ki méltó utóda volt 2008-ban Patkó Bandinak.

A benevezés módja:

Levélben: Közösségi Ház, 8621 Zamárdi, Honvéd utca. 6.

Telefonon: 30-332-5009, e-mailben: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A benevezéskor kérjük megadni a nevet, lakcímet, s egy kapcsolattartáshoz kellő telefonszámot!.

Jelentkezni június 5-ig lehet. Ezt a dátumot kéretik tisztességgel betartani, mert a versengés lebonyolítására szintúgy tisztességgel fel kell készülni.

E fölfordult világban, ahol a „nyakkendősök” között haldoklik a becsület, mutassátok meg ti, kedves „betyártársak”, hogy az mi fán terem, no meg a hagyománytisztelet és a természetes emberi méltóság!

Gál Péter (azaz Dalosjóska, a verseny orgazdája, avatott betyár)