Fél almába zárt színpad. Gyönyörű tájképek a háttérben. Felcsíki dallamokhoz illő hegyes-völgyes tájakkal hívja közös táncba a shanghaji világkiállítás közönségét a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. És a nézők mennek, sőt sorba állnak a lehetőségért!


A sanghaji világkiállításon 242 ország és nemzetközi szervezet közös vagy egyéni pavilonban mutatkozik be. A román kiállítás eltérően a többi ország csarnokaitól, nem technikai csodákon keresztül próbálja az országot bemutatni, hanem élő előadásokkal, tánccal, zenével csalogatja a látogatókat. Hatalmas sorban állnak a látogatók, óriási az érdeklődés a hargitások műsora iránt. Az otthoni tájakról hozott felcsíki, gyimesi táncrend mellett műsorukon szerepelnek küküllőmenti és vajdaszentiványi táncok, de méhkeréki román és barcasági szász táncrendek is. A közönség pedig csodálattal tapsol. A Hargita Együttes ötlete volt az is, hogy a műsor végén a közönséget is bevonják a táncba, a felcsíki lépések élményét megosztják a látogatókkal.

– Azok, akiket táncba kérünk és kipróbálják a székely táncokat, mind megelégedve, mosolyogva, kipirult arccal mennek tovább a következő pavilonokba. Ez számukra egy felüdülés, hiszen minden ország a technika eszközével próbálja bemutatni az országát a lehető legszebben, legjobban, de ez nem ér fel egy emberi érintéssel, kézfogással, egy közös tánccal, egy közös játékkal. Emlékezni fognak a román pavilonra és a székelyekre" – mondta el András Mihály, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes igazgatója.

A pavilon szervezőitől megtudtuk, hogy ritkán ragad le a kiállításon hömpölygő tömeg ennyi időre egy bemutatón, de a hargitásoknak sikerül, sőt már felfedeztek olyanokat is, akik újra visszatértek, hogy láthassák táncaikat. (…) Az együttes a világkiállítás október 31-i zárásáig minden nap színpadra viszi az erdélyi népi kultúra táncolt-énekelt gyöngyszemeit, esténként pedig a világ minden részéből összesereglett embereknek – akár egy sör mellé telepedve – otthonról, Székelyföldről mesélnek.

Katyi Antal
Duna Televízió, TÉRkép

(forrás: Erdély.ma, [ 2010. szeptember 22.])