MOGY 2010 - Bösztörpuszta

Egy hely, ahol a magyar nemzet harmadszor találkozott. Augusztus közepén a Kiskunsági Nemzeti Park területén, Kunszentmiklós mellett Bösztörpusztán néhány napig jó emberek sokasága találkozott, hogy érezze az összetartozás erejét. "Magyarnak lenni büszke gyönyörűség" - hirdette a hívogató plakát, és ez a mondat dobogott a Magyarok Országos Gyűlésére látogató sokezer ember szívében. A társadalmi összefogásból létrejött rendezvény három fő napján a szórakozás mellett a látogatók megismerkedhettek ősi kultúránkkal, a magyar történelemmel, a néphagyományokkal, elmélyülhettek nemzeti kincseink eleven megjelenésében. A gyógyítók jurta falujában, a történelmi élőképben és a Hétboldogasszony Hajlékában rejlő csoda élménye erőt, biztonságot és reményt adott, hogy megküzdhessünk a mindennapok gondjaival, nehézségeivel. A Találmányok Háza, a Pusztaegyetem, a Pusztamozi és a Pusztamúzeum nyújtott műveltséget, a Magyarok Vására gondoskodott a vendéglátásról és a magyar termékek szemet gyönyörködtető választékáról. Volt mézeskalács, zsannamanna, sámándob és suba, fafaragás és népi viselet, cukorka, kolbász, langalló és rétes. Senki nem tudott volna ellenállni a csábító illatoknak.
Zászlóerdő fogadta a lovas zarándokokat, kemencében sült a kenyér, ugyanakkor több színpadon és a megyebokrok sátraiban folytak az előadások, a hagyományőrző és néptánc, népzenei műsorok.Szó esett a magyarság sorskérdéseiről is.

Újra megvalósult a történelmi élőkép, felemelő élmény volt a Szent Korona szertartás. Nagyboldogasszony napján a Hétboldogasszony Hajlékában megmutattuk, hogyan él a sok ezer évre visszanyúló Istenanyai szerepkör a nemzet hagyományaiban.

Bösztörpusztát és a Hajlékot az emberek hite az Égig emelte.

Egy fiatalember azt mondta, kár, hogy csak ritkán gyűlik össze ilyen sok rendes ember egy helyen. Az összetartozás erejére minden nap szükségünk lenne.

2009- ben láttam a Magyar csodát, 2010- ben tehettem érte, a részese lehettem.

Legyünk együtt jövőre is, addig is, minél többször.

Isten áldjon mindannyiunkat!
Dudásné Antal Katalin

(forrás:nemzetihirhalo.hu)