Ifjúsági szervezetek összefogásából és közös munkájából született meg az április 13-án útjára induló Szorványvidéki Kulturális Karaván. A Magyar Ifjúsági Értekezlet, Besztercei MADISZ, Nagybányai Ifjúsági Szövetség, Hunyad Megyei Magyar Ifjúsági Tanács és a Pro Kisbács Egyesület erőfeszítésének eredménye, hogy egy ilyen nagy kaliberű rendezvénysorozat létrejöhetett.

A magyar kultúra, a hagyományok őrzése különösen fontos a szórványban, ahova a minőségi kultúra sokkal ritkábban jut el. Ezeken a vidékeken rendkívül fontos az ifjúság szerepvállalása: dicséretre méltó, hogy az ifjúsági szervezetek összefognak és közösen szerveznek egy olyan eseménysorozatot, amely színvonalas magyar kultúrát visz a szórvány közösségekhez – jelentette ki az esemény-sorozat kapcsán Borbély Károly államtitkár, az Országos Ifjúsági Hatóság Elnöke.

A Karaván első állomása Nagybánya, április 13-án, a Városi Színház, ezt követően Máramarossziget (áprlis 14, George Enescu Iskola Díszterme), Zilah (április 15, Kalvineum Kultúrház), Szamosújvár (április 20, Kultúrotthon), Magyardécse (április 21, Kultúrotthon), Bethlen (április 22, Kultúrotthon), Torockó (április 27, Kultúrotthon), Medgyes (április 28, Színház), Resicabánya (május 4, G.A. Petrulescu Színház), Petrozsény (május 5, I.D. Barbu Színház) végállomásként pedig Déva (május 6, Drăgan Munteanu Kultúrház).

A 8 megyét átfogó, 11 települést érintő karaván értékes előadásokat, szórakoztató programokat visz a szórványközösségeknek, ezzel is erősítve öntudatukat és megmaradásukat szórványvidéken, mert mondhatnánk úgy is, hogy „kultúrájában él a nemzet”.

Színesíti a programot a Kolozsvári Állami Magyar Opera művészeinek operettes-nótás-kabarés összeállítása, hagyományainkat feleleveníti a Kisbácsi Hagyományőrző Néptánccsoport előadása, az erdélyi magyar popzene világába Dancs Annamari sztármeghívott kalauzolja el a közönséget.
A változatos, hangulatos előadások minden helyszínen 19:00 órakor kezdődnek.

A rendezvénysorozat főtámogatója az Országos Ifjúsági Hatóság.