A legszebbnek tartott erdélyi település az Erdélyi Szigethegység keleti részében, a Székelykő és az Ordaskő sziklavonulatának szűk völgyében, Kolozsvártól délre fekszik.


A falucska eredeti lakói az Árpád-házi királyok idején a Thoroczkai család által idetelepített német vasművesek voltak. Ennek köszönhető, hogy a modern vasipar megjelenése előtt Torockó Erdély legjelen-tősebb vasműves központja volt, amely hosszú ideig biztosította a lakosok jólétét. Vasművességének köszönhetően bányavárosi rangra emelkedett. Erre a jellegére utalnak az 1870 táján, egy tűzvész után épült híres "fehér házai".
A település fölé emelkedő Székelykő jellegzetes formája miatt Torockón kétszer kel fel a nap, ahogy ezt Jókai az "Egy az Isten" című regényében megírta. A szikla onnan kapta nevét, hogy a falu urai a XIII. században a közeli Aranyosszékről székelyeket hívtak segítségül a tatárok ellen, a segítség fejében pedig megkapták a hegytetőn akkoriban álló várat és környékét. A falu ékességeit, a festett bútorokat, a háztartási eszközöket, a páratlan torockói népviseletet, a keresztszemes és rámánvarrott kézimunkákat megcsodálhatjuk mind a múzeumban, mind a legtöbb vendégfogadó családnál.


Torockó a Székelykővel
Forrás: Baraka galéria


Torockó sok látnivalót kínál:
- a Néprajzi Múzeumot, amelyben a vasművesség tárgyai, a festett bútorok és a torockói népviselet látható
- az unitárius templomot
- egy magángyűjteményt, ahol a népvisletet és a torockói varrotasokat lehet megtekinteni
- az 1723-ból való vízimalmot

A Székelykő Torockóval
Forrás: Baraka galéria

Kirándulási lehetőségek:
gyalogtúrák az 1130 m magas Székelykőre, az 5 km - re lévő torockószentgyörgyi várba és a 8 km-re fekvő bedellői cseppkőbarlangba.
Sportolási lehetőségek: sziklamászás, siklóernyőzés.


Nagyobb csoportokat a Torockó Vendégház fogad, a falusi házakban történő elszállásolást az Alpin-Tour Turisztikai Iroda is bonyolítja. Az iroda kirándulások szervezését is vállalja.

Torockó
Forrás: a Debreceni Református Kollégium honlapja


Torockó megközelítése:
Nagyvárad felől a kolozsvári úton Magyarlónánál (Luna de Sus) kell letérni a Torockóra vezető útra Tordaszentlászló (Savadisla) - Járabánya (Băisoara) - Jára (Jara) - Borrév (Buru) érintésével. Magyarlóna és Torockó között a távolság 45 km.
Kolozsvárról a Torda (Turda) - Borrév (Buru) útvonal ajánlható.
Nagyenyed és Torockó között helyközi autóbuszjárat is közlekedik.

Forrás: http://erdelyiturizmus.hu"