"Aki nem mehet, annak a Duna TV egyenes adásban közvetít, hogy lélekben részt vegyen ezen a jeles ünnepen
Térségünkben talán évről évre a legtöbb embert vonzó vallási esemény a pünkösdi búcsú Csíksomlyón, amelyen több mint 300 ezer résztvevő is megfordul.
Függetlenül a pünkösd szombati búcsú gyökereitől, a vallásháborúk korától, napjainkban ez a jeles alkalom szinte valamennyi erdélyi felekezet híveit megmozgatja, hisz már jóval a reformáció kora előtt évről évre "megszámlálhatatlan sokaság", "immens multitudo" szokott ezen a kegyhelyen "ősidők óta" összegyűlni IV. Jenő pápa 1444-ben kelt bullája szerint. Másrészt pedig a kommunizmus idején tilos volt nyilvános, nagy búcsút tartani, s az üldöztetés közelebb hozta egymáshoz a különböző felekezetű magyar embereket.
Ezzel együtt a házigazda ferences atyák azt szeretnék, ha a pünkösdi búcsú elsősorban nem "csak" nemzeti találkozó lenne, hanem igazi zarándoklat, amely a jelenlévőknek lelki feltöltődést, vallási élményt jelent. Ezért választanak évről évre mottót a búcsúra, idén a János Evangéliumból: "Asszony, íme a te fiad. ... Íme a te Anyád." A Mária tisztelet a katolikus és a protestáns egyházak között az egyik leglátványosabb tanításbeli eltérés, azonban ez a mottó rávilágít alapvető értelmére: Jézus halála előtt Jánosra, szeretett tanítványára bízta Édesanyját, Máriára pedig - Jánoson keresztül - az emberiséget. A közeledés szép példája volt a 2003-as év, amikor Tőkés László, református püspök is részt vett a nagymisén és a körmenetben.
Idén különös hangsúlyt ad a pünkösdi búcsúnak, hogy az ünnepi szónok Erdő Péter lesz, a "Krisztus Világossága" című erdélyi katolikus havilap szerint "a katolikus össz-magyarság bíborosa", akit fokozott várakozással köszöntenek szülőföldjükön az erdélyi hívek. A búcsú nagymiséje május 29-én, Pünkösd szombatján idén is 12.30-kor kezdődik helyi idő szerint, tehát közép-európai idő szerint 11.30-kor. Ezt közvetíti élő adásban a Duna Televízió.
Immár harmadik alkalommal Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban lehetőség nyílik arra, hogy közösségben nézzék meg a közvetítést az érdeklődők. Ehhez most a Kárpát-medence több pontján mások is kapcsolódnak: Kassán, Nagyszőlősön, Zentán és Komáromban is szerveznek hasonló összejövetelt.
A Duna Televízió közvetítése megteremti a lehetőséget sok, távol élő honfitársunknak, hogy lélekben részt vegyen ezen a jeles ünnepen.

Barlay Tamás szerkesztőségvezető
vajadasagma.info
******************************************
Csíksomlyói búcsú a Duna Televízióban

„Térségünkben talán évről évre ez a legtöbb embert vonzó vallási esemény, amelyet már IV. Jenő pápa 1444-ben kelt bullája is említett, a különböző felekezetű magyar emberek összetartozásának nagy eseménye", írták a szervezők, hozzátéve: „a házigazda ferences atyák azt szeretnék, ha a pünkösdi búcsú elsősorban nem csak nemzeti találkozó lenne, hanem igazi zarándoklat, amely a jelenlévőknek lelki feltöltődést, vallási élményt jelent".
S aki nem vesz részt személyesen a búcsún, a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínház mellett immár Kassán, Nagyszőlősön, Zentán és Komáromban is közösségben kísérheti figyelemmel az ott történteket, tudatta az MTI-vel Barlay Tamás, a közvetítést lebonyolító szerkesztőség vezetője.
Az idén május 29-re eső búcsú ünnepi szónoka Erdő Péter lesz.
A nagymisét május 29-én, pünkösd szombatján, közép-európai idő szerint 11.30-kor celebrálják; ezt közvetíti élő adásban a Duna Televízió.

(MTI, RMSz )
"