Az erdélyi kulturális örökség fokozott védelmére kérte fel Ion Iliescut Károly herceg. A romániai látogatáson tartózkodó brit trónörököst a román államfő tegnap a bukaresti Cotroceni palotában fogadta.


Károly herceg a találkozón kifejtette: Románia az utolsó olyan európai országok egyike, ahol a népi hagyományok jórészt eredeti formájukban maradtak fenn, a civilizáció érintetlenül hagyta ezeket.
A brit trónörökös felkérte a román államelnököt, vállalja egy olyan nemzetközi rendezvény védnökségét, amelyre novemberben, Bukarestben kerül sor, és amelyen a kulturális hagyományok megőrzését szolgáló projekteket mutatnak be. Károly herceg pénteken érkezett Romániába. Látogatása első részében a történelmi Máramaros nevezetességeit tekintette meg, köztük régi falvakat és kolostorokat, melyekről elragadtatva beszélt a román államfőnek. Az Iliescuval való tegnapi találkozón politikai témákról nem esett szó, minthogy Károly herceg tiszteletben tartja a brit királyi család ilyen irányú törekvését. A trónörökös tegnap délután hagyta el Romániát; bejelentette: legközelebb 2005-ben jön, és a Duna-deltába látogat.