- Honnan jött az ötlet? - kérdeztük Szoboszlai Istvántól, a nálunk még úttörőnek számító vállalkozás elindító­jától.
- Nap mint nap tapasztaljuk, hogy a fejlett világhoz képest mennyi a bepótolnivalónk. Számunkra az egyik legfontosabb teendő, hogy a sok évtizedes elzártság után mind több hiteles információt adjunk önmagunkról. S ez korántsem öncélú dolog. Kárpátalja csodálatos vidék, településeinket vendégszerető emberek lakják, ide a világ más tájairól érdemes ellátogatni.


Mint ahogy velem együtt sokan mások is megtapasztalták: a hozzánk látogató vendégek remekül érzik itt magukat. Ám a nagy ismeretlennek kevesen akarnak nekivágni. Mint említettem, a honlapok elkészítése korántsem öncélú dolog. Legjobb hitem szerint vidékünkön a falusi turizmus hamarosan a lakosság egyik fontos jövedelemkiegészítő tevékenységévé válik. Ezt a folyamatot szeretnénk mi is elősegíteni. Szerencsére mások is így gondolkodnak: az Illyés Közalapítvány támogatást nyújtott a beregvidéki falvak internetes honlapjának elkészítéséhez. Természetesen úgy lenne teljes a kép, ha Kárpátalja valamennyi magyar települését be tudnánk mutatni. Bízom benne, hogy a folytatáshoz szükséges pénzt is sikerül megpályázni.
Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy felhívjam a különböző szervezetek, alapítványok, iskolák stb. vezetőinek figyelmét, hogy számukra ingyenes lehetőséget biztosítunk az Interneten való bemutatkozáshoz.
- A honlapok szövegét és a fotókat Kovács Elemér, a Kárpátinfo munkatársa készítette. Mit tapasztalt az anyaggyűjtés során?
- A legtöbb beregvidéki településen az ott élők nyitottak arra, hogy már a közeljövőben vendégeket fogadjanak. Ezt igencsak előremutató fejleménynek tartom, hisz a vendéglátás nem csupán abból áll, hogy finom, változatos tájjellegű ételt készítek és kényelmes szálláshelyet biztosítok a hozzánk érkezők számára. A vendégfogadáshoz való felkészüléshez nem csak a lakás rendbetétele tartozik, hisz aki hozzánk látogat, az többet szeretne tudni rólunk, erről a vidékről. A vendégfogadás tehát egyben szellemi felkészülést is jelent, önmagunk jobb megértését, szűkebb pátriánk alaposabb megismerését. A várható jövedelem mellett ez is a falusi turizmus fontos hozadéka.
Azt tapasztaltam, hogy igen sok település él mostanában a földgáz bevezetésének lázában. Amelyik otthonba bevezetik a földgázt, ott lehetőség nyílik arra, hogy minden igényt kielégítő szálláshelyet alakítson ki. Akik vendégfogadással szeretnének a jövőben foglalkozni, azok már az építkezés során gondolnak és készülnek erre.
- Mennyire rutinfeladat 30-nál több település elhelyezése a világhálón? - kérdeztük Pál Ferenc webmestertől.
- Számomra igencsak érdekes és tanulságos maradt mind a mai napig ez a munka - hangzik a válasz. - Amikor így együtt van az anyag látszik igazán, hogy milyen gazdag Kárpátalja története, hogy településeinken hányféle legenda, monda maradt fenn a régi időkből, s nem utolsósorban, hogy meny­nyi kiváló ember járt, illetve élt vidékünkön. Ami pedig a képanyagot illeti: az elkészült fotók alapján szebbnek és rendezettebbnek tűnnek falvaink. S ha jól megfigyeljük, az utóbbi időben igen sok a szépen kialakított és gondozott porta. Sokkal több, mint azt a hétköznapi rohanások során mi magunk is érzékeljük. Amúgy pedig ez az anyag továbbra is élő, hisz maximálisan kihasználjuk az Internet adta lehetőségeket. Minden a szóban forgó településekkel kapcsolatos esemény - például falunap, iskolaavató, templomszentelés, illetve az erről szóló fényképtudósítás - felkerül a honlapra.


Megjegyzés: Beküldte: Pál Ferenc