Eljutott hozzánk Ágnes Golenya Purisaca hírlevele, ezt tekintettel témája fontosságára, változtatás nélkül közöljük.  

„ÜDVÖZLÖM!
Ebben a hírlevélben két youtube videót szeretnék megosztani Önnel.
 
Az első videó, amit ezzel a linkkel érhet el, az egyik ecuadori tévécsatorna műsora, Móricz Jánosról és a Tayos barlangról. Tekintettel arra, hogy ez egy 9 perces magazinműsor, igencsak a felszínt érinti. Mégis, a fontossága több dologban rejlik. A hazai média még ennyi teret sem ad ennek a hihetetlenül fontos témának (Móricz János felfedezése, a Tayos barlang és a benne rejlő ősi leletek, valamint elmélete arról, hogy őseink, nevezetesen a Kara népcsoport az amerikai kontinens egyik őslakos népe volt).
Ahogy előző leveinkben erről beszámoltunk Istenes Győzővel a helyszínről, Ecuadorból, épp egy évvel ezelőtt arról, hogy a történet ecuadori kulcs szereplőivel interjút készítettünk  (köztük Móricz János ügyvédjével, dr. Gerardo Peña Matheus-al). A neves ügyvéd megerősítette Móricz János minden szavát. Így tehát, a legszkeptikusabb olvasónak, nézőnek is csak azt tudom mondani: a hír, bár hihetetlen, de igaz. Az interjúkról és a dokumentálásról folyamatosan beszámolok előadásaimon, valamint 2012. áprilisára készül el minderről a dokumentumfilmem.

A videón szereplő Rafael Calderon tavaly nyáron járt a Tayos barlangban hét társával. Egyikük Pedro Webster, akivel én is készítettem interjút. Ők a Mission Rahma csoporttal töltöttek lent pár napot. Az ún. fémkönyvtárba nem mentek, azonban egyéb izgalmas megtapasztalásaik voltak, amit a videón meg is oszt Önökkel. Nagyon fontosnak tartom megjegyezni, hogy az ún Tayos-történetben  egyáltalán nem az aranylemezek kérdése a legfontosabb, hanem az, hogy Móricz János egy olyan őstörténelemhez nyitott meg egy eddig elzárt kaput, mely egyrészt az egész emberiség számára megdöbbentő új adatokkal szolgál, és nekünk, magyaroknak, pedig különösen fontos (ezt a téma szakirodalmából lehet megismerni, e helyütt nincs módom ezt kifejteni). Egyáltalán, az amerikai kontinens volt az emberiség történetében a hiányzó láncszem. Az, hogy az újkori kolonizálók arcátlanul Újvilágnak nevezték, csak hab a tortán! 
 
A 9 perces kis videóanyag természetesen nem mély elemzése a témának, ne így hallgassák, hanem úgy, hogy ott legalább beszél a média erről a történetről, ott jobban és többen ismerik Móricz János nevét, mint hazánkban. Én elküldtem a hazai médiába is e témával kapcsolatban kérésemet, miszerint a segítségüket kérem abban, hogy a nyilvánosság elé tárhassuk 2010-es ecuadori kutatásunkat, dokumentálásunkat. Egyetlen egy médiát sem érdekel, illetve a válasz: csend...és hallgatás azóta is! 
A témáról további információt találhat a www.aranykapu.lapunk.hu honlapomon, ahová folyamatosan töltöm az információkat, illetve a fotókat. Legutóbb az úgynevezett  Crespi leletek közül töltöttem fel újabb fotókat.
 
A videót fordították: Bihari Ágnes és Bota Zoltán, szinkronhangok: Bota Zoltán és jómagam. Szerkesztette Lendvai Ferenc és jómagam, feltöltötte: Lélek tévé (www.lelek.tv). Köszönet mindezért a segítőknek!
 
 
Ez a második videó pedig az október 25-i ARANYKAPU ESTÉK  című műsorom a  Lélek tévében. Következő adás november 8-án lesz 19-00 órától. Szeretettel várom!
 
Minden jót kívánok!
Ágnes”