Nagy érdeklődés kísérte Michelangelo Naddeo tegnapi kolozsvári előadását annak ellenére, hogy a helyi újság - Szabadság - megtagadta az erről szóló előzetes híradást. A közel háromórás előadás hallgatói között elsősorban értelmiségiek, egyetemi hallgatók és művészek voltak. Az MVSZ kolozsvári székhelyén angol nyelven megtartott és kiváló minőségű magyar tolmácsolásban közvetített előadás azokat a kulturális jegyeket és jelölőket összegezte, amelyeknek segítségével nyomon követhetők a magyarságnak, mint jegyek és jelölők hordozójának kirajzása a Kárpát-medencéből, majd elvándorlása Közép-Ázsiába, legfőképpen a Tarim-medencébe, majd kétezer év múltán a Kárpát-medencébe történt visszatelepedése.
Az olasz kutatót a kolozsvári közönségnek Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke mutatta be.
Michelangelo Naddeo előadása annak az előadásnak a továbbfejlesztett változata, amelyet a szerző 2008-ban, a Magyarok VII. Világkongresszusa keretében mutatott be először. Az előadás kulturális ismérvekkel támasztja alá azt a Science c. tudományos folyóiratban egy évtizeddel ezelőtt közzétett tanulmányt, amelyet 16 nem magyar kutató tett közzé az Európa ma élő népeinek genetikai vizsgálata nyomán, és amelyből kiderül, hogy valamennyi ma élő európai nép közül a magyarság rendelkezik kiemelkedően a legősibb - 30 ezer éves - génekkel.
A kolozsvári nagyfokú érdeklődést megerősíti az a körülmény, hogy Michelangelo Naddeo előadásával egyidejűleg még két témában zajlott nagy érdeklődésre számot tartó előadás. Mindszenty József bíboros halálának évfordulójáról emlékeztek meg, és Raffay Ernő Trianon 90. évfordulója kapcsán tartott előadást.
Michelangelo Naddeo a székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal Szent István termében, majd Csíkszeredában, ugyancsak a Polgármesteri Hivatalban folytatta erdélyi előadókörútját.

MVSZ Sajtószolgálat