Az Élőlánc partnerszervezeteivel országos kampányt indított a bezárásssal fenyegetett kistelepülési iskolák (és így a falvak) megmentése érdekében. Az alább olvasható felhívás megformázott pdf változata letölthető honlapunkról (www.elolanc.hu/kisiskola). Kérjük, segítse munkánkat azzal, hogy a felhívás terjesztésében lehetőségei szerint Ön is segít!
Várjuk az érdeklődő, bekapcsolódni kívánó iskolák, fenntartók, szervezetek és magánszemélyek jelentkezését (Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., ill. 30 5979 001).
KARÁCSONYRA - REMÉNYT!
Élőlánc a kisiskolákért


FELHÍVÁS

Idén vagy száz falusi iskola kapujára került lakat. A következő években sok száz intézményt fenyeget hasonló sors. A megszorító intézkedések több tízezer gyermeket hoznak hátrányos helyzetbe: nekik már a tudáshoz vezető út első lépéseinél el kell szakadniuk az otthonuktól. A tanuláshoz való jog ebben a korban még mindenkit a saját lakóhelyén illet meg. A kisiskolákban, tudjuk, ugyanolyan jó, kis tanulócsoportban pedig jobb teljesítmények születnek, mint másutt. Illyés Gyula, Móra Ferenc, Öveges József tanyasi iskolába jártak, s olyan útravalót hoztak magukkal, amiből másoknak is bőven jutott.

Az iskolától megfosztott falvak sorsa lassú halódás. Ezt tudván a finnek, a franciák, az osztrákok és más európai népek nem büntetik, de inkább megkülönböztetett segítségben részesítik a kistelepülések iskoláit. Tudják, az országnak falvakra, a falunak iskolára van szüksége. S olcsóbb és emberségesebb, ha a diákok serege helyett, szükség esetén tanáraik kelnek útra reggelente. Nálunk a kormányzat költséghatékonyságról beszél, és pedagógusok ezreit ereszti szélnek. Ki nem fizetett bérükből bőven telik majd digitális iskolatáblákra, kakaóbiztos számítógépekre, több tízezer gyermek mindennapi útiköltségére. Nem vagyunk ennyire szegények, és nem lehetünk ennyire ostobák!

Ha a kormány nem hajlandó segíteni, védjük meg mi magunk az ország település- és iskolahálózatát. Felhívással fordulunk minden jóakaratú emberhez: rendezzük meg a kisiskolák karácsonyát,

karácsonykor az ajándékra szánt pénz 10%-át adjuk a kisiskoláknak!

A gyűjtést jövőre is folytatni szeretnénk, az adományokat 2008. május elején osztjuk szét az iskolájuk megmentésére pályázó falvak között. Pályázni azzal lehet, amit a helyi közösség, a tanárok, a családok, az önkormányzat tesz az iskoláért, az ott folyó pedagógiai munka eredményességéért. Kezdeményezésünk célja a társadalmi szolidaritás erősítése, a felelősségérzet mozgósítása.

Az adományokat "kisiskolákért" jelzéssel a Kós Károly Alapítvány fogadja.
Számlaszám: 10402166-21629530-00000000
Híreinkről, rendezvényeinkről minden hétfőn beszámol a Magyar Hírlap.

Budapest, 2007. november 14.

Gazsó Ferenc és Lezsák Sándor
a pályázatokat bíráló bizottság társelnökei

Lányi András
az Élőlánc Magyarországért elnökségének tagja

Kezdeményezésünk támogatói:
Élőlánc Magyarországért, Független Pedagógus Fórum, Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége, Magyar Nevelők és Tanárok Egyesülete, Magyarországért Egyesület, Nagycsaládosok Országos Egyesülete

Kapcsolat: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez. mobil.: 30/5979-001, web: www.elolanc.hu