Példátlan botránysorozat vár az élelmiszer gyártókra?

Az üdítőitalokban, édességekben és feldolgozott élelmiszerekben használt egyes adalékanyagok felelőssé tehetők a gyermekek viselkedési zavaraiért - a kiszivárgott információk szerint ezt a konklúziót tartalmazza a brit élelmiszerminőségi intézet jelentése.A dokumentum megállapításainak súlyát mutatja, hogy hivatalosan még nyilvánosságra sem hozták, de a brit élelmiszeripar vezetői máris összeültek, hogy megtárgyalják a következményeket.

Több saját márkás termékeket előállító szupermarket, így a Marks&Spencer, az Asda, a Sainsbury és a Tesco már bejelentette, hogy eltávolítja termékeiből a gyanúba került összetevőket.

A Southamptoni Egyetem által végzett kutatások eredményeként azt sem lehet kizárni, hogy az élelmiszergyártóknak hasonló perekkel kell majd szembenézniük, mint az amerikai dohányipari cégeknek.


Miért? Az már több mint húsz éve ismert, hogy bizonyos adalékanyagok allergiás reakciókat, egyebek mellett légzési problémákat és asztmát okoznak. Sokan úgy vélik, hogy ezek az agy fejlődését is károsan befolyásolják, de eddig ezt nem sikerült meggyőzően bizonyítani.

A hiperaktív gyermekeket támogató csoport vezetője a jelentés megállapításainak kiszivárgása után azt mondta: a mesterséges kémiai anyagok hatására dühkitörések, tanulási és alvási nehézségek alakulhatnak ki, valamint romolhat a koncentrálóképesség.

A fizikai reakcióik a légzési nehézségektől a kiütésekig terjedhetnek - tette hozzá Selly Bunday.
Forrás: InfoRádió/Daily Mail