ImageMAGYARORSZÁGÉRT EGYESÜLET
Elnök: Makovecz Imre

Látjuk-e a magyar betegellátás jövőjét?

Döntéshez közeledik az egészségügyi biztosítási rendszer kérdése. Ez a kérdés pedig úgy szól, hogy nemzeti kockázatközösségen alapuló társadalombiztosítást akarunk-e, avagy közpénzekből támogatott magánbiztosítók rendszerét. Egymással gyökeresen szembenálló vélemények fogalmazódnak meg. Ám most nem mondhatjuk, hogy járatlan úton vagyunk. El is hangzott már mindkét alapvéleményt hangoztatók részéről a hivatkozás a szlovákiai példára.

Ne csak hivatkozzunk, nézzük meg mi történt!

Szlovákia előző kormánya úgy döntött, hogy a lakosság egészségügyi ellátása nem állami feladat. Az addigi működtetésből fakadó veszteségeket egyszeri konszolidációval kiegyenlítette. Valahogy úgy, ahogy a bankokkal történt Magyarországon. Megnyitotta a terepet a nyereségérdekelt magánbiztosítóknak. Az egészségügyi intézmények döntő részét magánkézbe vagy városi, önkormányzati kezelésbe adták. Bevezették a vizitdíjat és a kórházi ellátáshoz való kötelező hozzájárulást valamint az ügyeletben fizetendő háromszoros vizitdíjat.

Meg is jelent 17 betegbiztosító a piacon, amelyek a polgárok egészségügyi hozzájárulásáért biztos és minőségi ellátást ígértek. Nincs viszont szükségük az eddigi ágyszámra, s elkezdték hangoztatni, hogy mindeddig nem volt igazságos a betegellátás. Ez az érv ismerős nekünk is!

A belépő biztosítók azután elégtelenül finanszírozták a beavatkozásokat. A betegellátás folyamatos ellenőrzése során – a szakmai szempontokat mellőzve - arra törekedett, hogy a beavatkozások szükségességét megkérdőjelezze. Kötelezővé tették az olcsó de nem mindig leghatékonyabb gyógyszerek felírását. Ez is ismerős nekünk!

Dőlt a reklám, zúgott a propaganda, hogy jobb lesz az ellátás… Ígérték a poliklinikának nevezett szakrendelők fejlesztését, de ez is teljesen elmaradt. Az aktív ágyszámot jelentősen csökkentették. Ezért nőtt a zsúfoltság, kialakultak a várólisták. Helyhiány támadt - elsősorban a manuális szakmákban: a sebészeteken, nőgyógyászatokon; az intenzív osztályok pedig megteltek. Ez azután melegágya lett a hálapénzrendszernek, hiszen csak jelentős paraszolvenciáért lehetett elfogadható ellátáshoz jutni, kikerülni a várólistákat. Ellehetetlenült a gondozás, az utókezelés.

Egyre több helyet zártak be csődbe ment kórházakat. Megkezdődött az eszközök, berendezések széthordása.

A beindult magánbiztosítós rendszernek már az első évében több, mint 10 biztosító jelentett csődöt, és a pilótajáték törvényszerűsége szerint a biztosítottak befizetett pénze is eltűnt.

Minden a fentiek szerint alakul nálunk is. A legutóbbi hírek pedig arról szólnak, hogy ott tartunk, ahová a kiürített szlovák kórházak jutottak: a megszűnő gyógyító helyeken megkezdődött a berendezések széthordása, kótyavetyéje. Ha egy műtő berendezéseinek értéke 50 millió forint körüli, akkor máris sok százmilliárdnyi közvagyon sorsa forog kockán.

Az sem igaz, hogy ezek lepusztult, értéktelen berendezések. 1990-ben a magyar egészségügy eszközellátottsága csak 4-5 évvel volt elmaradva a nyugat-európai szinttől. A 90-es években pedig nagy fejlesztések zajlottak le (különösen a röntgen, az aneszteziológia, az intenzív, a műtéti eszközök körében).

A szlovák példa tehát intő jel!

Az ottani reformnak nevezett folyamat egyik irányítója, Peter Pazitny úr most Magyarországon ad tanácsot az egészségügyi tárcának…

Dr. Kelemen AndrásA Magyarországért Egyesület 2006. őszén a Kossuth téren született, miután az országgyűlés elnöke elutasította Makovecz Imre, Bethlen Farkas, Hargitay András, Kelemen András, Melocco Miklós, Molnár V. József, Papp Lajos, Pozsgai Imre, Szűrös Mátyás és Tőkés László beadványát arról, hogy kezdjünk tárgyalni a kibontakozásról. Sikeres rendezvényei mellett a Magyarországért Egyesület azóta történetileg megalapozott Alkotmány kialakításán és a magyar gazdaság többszintű átalakításának tervén dolgozik.

Erről és a továbblépés terveiről fogunk beszámolni 2007. október 12-én 18 órától a Polgárok Házában (1089 Budapest, Visi Imre u. 6)

Program Magyarországért

címmel

(előadóink között: Makovecz Imre, Zétényi Zsolt és Bogár László).

Mindenkit, akinek fontos nemzetünk jövője, szeretettel várunk!

Magyarországért Egyesület

KAPCSOLAT:

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.

www.magyarorszagertegyesulet.hu

Tel.: 06-30/ 633 1266 (Nagy Balázs, titkár)

Tovább a Magyarországért Egyesület honlapjára.