2010 május másodikától június végéig a rangos London International Gallery of Children's Art ad helyt magyar gyermekek alkotásainak, köztük határon túlról Vajdaságból és Erdélyből érkeznek. A kiállítás anyagát Szappanos István és Bodri Ferenc válogatta a kecskeméti Pedagogia Sub Rosa kulturális Egyesület gyermekalkotás gyűjteményéből, mellyel az Első Magyar Gyermekalkotás Múzeum jött létre.
A fotókon elküldött kiállítási anyagot áttekintve a galéria szakemberei maguk részéről megtiszteltetésnek érzik, hogy ilyen magas színvonalú kiállításnak adhatnak helyt. A dicséret természetesen az alkotóknak és intézményeiknek, óvodáknak , iskoláknak szól, bár plakátunkon a gyermekek nevét soroltuk fel. A kiállítók meghatározták, hogy 30 alkotást állítanak ki, de albumban további 50 alkotást mutat be az egyesület, hogy minél több város , intézmény és gyermek alkotását mutathassa meg.
A londoni galéria kuratóriuma igényelte, hogy részletes ismertetést kapjon a kiállító egyesület tevékenységéről és arról, hogy a látogatók számára milyen üzenetet ad át a gyermek alkotásokkal a tárlat. A benyújtott pályázati anyagban a Cifra Palota kezdető népdalunk ihlette gyermekalkotások bemutatását és a magyar néphagyományra , dalokra, mesére épülő workshop megtartását vállalták fel a szervezők. A tervezet nagy sikert aratott és a így kezdődhetett el a kiállítás szerevező munkája csaknem egy évvel ezelőtt.
A kiállítás megnyitásakor workshop keretében vetített bemutatóban ismerkedhetnek a látogatók a magyar népművészeti hagyomány szépségeivel, motívum világával, a népdalok, népmesék jelképes üzeneteivel. Ezt a Kecskemétfilm Kft. animációs produkciójának vetítése és az egyesület tagjainak Á Szabó Ajtonynak és Jámbor Noéminek zenélése teszi színessé. A vendéglátók érdeklődése nagy, már felkutatták a Cifra Palota zöld az ablaka kezdetű népdalunk angol fordítását és daltanításra is sor, kerül.
A workshop közönsége elkészíti a saját Cifra Palotáját, ehhez ad támogatást a közös éneklés, játék élménye, melyhez népi motívumokat bemutató színes lapokat is kapnak a résztvevők kollázsok készítéséhez.
A kiállítás ideje alatt üzenő falon, a rajz egyetemes nyelvén üzenhetnek a gyermekek élményeikről, a magyar gyerekeknek.
Lakó Péter fotóból készült albumban mutatjuk be a mai kecskeméti gyermekek életét, városunkat. A HIPERKOM Kft ajándékaként önálló virtuális tér nyílik a londoni és magyar gyerekek, fiatalok találkozására, ahol saját galériát nyithatnak és feltölthetik ide alkotásaikat, üzenetet válthatnak egymással.
A virtuális térben iskolák, szakkörök is nyithatnak saját galériát.
A kiállítás megszervezéséhez anyagi támogatást ad Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata.
Kecskeméti utazásra invitáljuk a galériai törzsközönségét, hogy megismerjék a várost, és élményeket szerezzenek nomád alkotó táborunkban Kadafalván. A kapcsolat a két szervezet között élő marad, jövőre a londoni galéria mutatkozik be Kecskeméten.

Kecskemét 2010. április. 20.
Szabóné Kövesdi Mária
elnök

Permalink | Leave a comment  »