Igen nagy a valószínűsége annak, hogy a Földnek egy nemkívánatos „találkozóban” lesz része egy aszteroidával 2036 húsvétján. Az Apophis névre hallgató kisbolygó veszélyesen közel kerül a Földhöz, ha pedig az összeütközés bekövetkeznék, az az emberi civilizáció és nagy valószínűséggel a földi élet végét jelentené.

Az oroszok nemzetközi csúcsot terveznek rendezni, ahol – szakértők és politikusok – döntést hoznának egy olyan közös tervről, mely elháríthatja a veszélyt. A legnagyobb példányszámú olasz napilap az orosz Űrkutatási Ügynökség igazgatóját, Anatolij Perminovot is megszólaltatta, aki kijelentette: a szakemberek és politikusok nem ülhetnek a babérjaikon, a veszély valós, és felelőtlenség lenne a cselekvést az utolsó pillanatokra bízni. Az oroszok azt szeretnék elérni, hogy kellő pénz és tudás gyűljön össze ahhoz, hogy 2029-ben egy űrsiklót juttassanak az objektum felszínére, mely megsemmisítené, de legalábbis eltérítené azt.

Az Apophis becsapódása egy új Armageddonnal érne fel; már nevét is innen kapta, elvégre az ősi egyiptomi Apophis isten mellékneve „a megsemmisítő”. 2004-ben a tudósok az összeütközés valószínűségét 1:37-ben jelölték meg, később ez 1:45-re csökkent, a NASA legutóbb azonban az 1:250 000-ben jelölte meg, ami azért még mindig számottevő.

Permalink | Leave a comment  »