Nyár vége óta 16 százalékkal esett vissza a sertés felvásárlási ára hazánkban. Holott ilyen kevés állat már hatvan éve nem volt az országban. 2004-ben még 6 millió disznót hízlaltak Magyarországon, ez a szám augusztusra 3,2 millióra csökkent.

A KSH adatai szerint ez a mennyiség a jövő év első felében további 6 százalékkal csökken. A vágóhidak is jó harmadával kevesebbet vágnak, mint alig néhány éve. Az áresés legfőbb oka a forint erősödése, illetve a nyugat-európai országokból behozott nagy mennyiségű élő és feldolgozott sertés - nyilatkozta a TEOL.hu-nak Hadházy Árpád állatorvos, a Tolna Megyei Agrárkamara alelnöke. Ma a vágóhidak 30 százalékban importált állatot dolgoznak fel - tette hozzá.
A statisztikai hivatal adatai szerint a sertésállomány közel 70 százalékát gazdasági szervezetek tartják, és csupán 30 százalékát az egyéni gazdaságok. A gazdasági szervezetek anyakocáinak száma 2008. júniusa óta 17 ezerrel (10 százalék), az egyéni gazdaságoké 9 ezerrel (12 százalék) csökkent. Téli Róbert, a Magyar Agrárkamara főosztályvezetője szerint ebből arra lehet következtetni, hogy a még meglévő gazdaságok is tovább csökkentik az állományukat. Az elmúlt egy évben a felvásárlási ár követte a piaci törvényszerűségeket: amiből kevés van, annak az ára nő, vagy magasan tartott.
Ez változott meg most ősz elején. Jelenleg 280-300 forintot adnak a sertés kilójáért a felvásárlók, holott augusztus elején még 340 forint volt az országos átlag. Ez 15-16 százalékos visszaesés. Hadházy Árpád hangsúlyozta, az említett árak csak azokra a termelőkre vonatkoznak, akik nagyobb tételben értékesítenek, szerződésük is van. Így előfordulhat, hogy vannak olyan sertéstartók, akik ad hoc jelleggel adják el az állataikat a felvásárlónak, így ők akár száz forinttal is kevesebbet kaphatnak kilónként.
(teol.hu)