Manapság szinte már mindent megtalálunk készre csomagolva a boltok polcain. De ezért a kényelemért nem csak a pénzünkkel fizetünk, a bolygónk is rámegy. Szerencsére, egy csomó mindent magunk is el tudunk készíteni, így nem csak pénzt spórolunk, de miénk lesz az alkotás öröme is. Összeállítottunk erről egy kis listát. 

Tisztítószerek
 
A mosószerek, szappanok, tisztító termékek apróságnak tűnnek, de ha jobban megnézzük, elég nagy mennyiséget tesznek ki. Csak gondoljunk arra, hogy hányféle tisztítószert használunk: fertőtlenítő spray, mosószer, mosogatógép-tabletta, bútorfényező, vécétisztító, stb, stb, stb.
 
Ezek nagy részét néhány alapvető összetevőből (sütőpor, ecet, olívaolaj) is el lehet készíteni. Az interneten rengeteg receptet lehet erre találni.
 
 
Sör és bor
 
Az otthoni sörkészítés izgalmas élmény lehet. Saját sörünk tökéletesítése közben új ízekkel kísérletezhetünk. A saját bor készítése közben pedig közel kerülhetünk a természethez, és finom bor formájában arathatjuk le munkánk gyümölcsét. Az internet ehhez is segítséget nyújt.
 
Zöldségek és gyümölcsök
 
Mi illik az otthon készített sörhöz? Hát a Margherita pizza! Méghozzá a saját kertünkből szedett paradicsommal és bazsalikommal. A borunkat pedig kiválóan társíthatjuk a saját szószunkkal készített spagettihez. 
 
Saját kertészetünk kialakításával friss, organikus, ízletes gyümölcsökhöz és zöldségekhez juthatunk, és nem kell azon gondolkodnunk, hogy milyen rovarölő és gyomirtó szermaradványok vannak bennük. Nincs nagy kerted? Nem gond, itt találsz egy listát dézsában nevelhető növényekről.
 
Játékok
 
A modern elemes játékok kilométeres használati utasítással és magas áraikkal sokkolnak minket. De néha a legegyszerűbb játékok azok, melyek órákig lekötik a gyerekeket és fantáziájuk használatára ösztönzi őket. És az a legjobb ezekben a játékokban, hogy a legtöbbjüket az otthon már meglévő háztartási eszközökből is el tudjuk készíteni. Vízfesték, gyurma, ujjfesték, hulahopp karika, kréta, buborékfújó, és még sok más játék otthon is könnyen elkészíthető. Keress rá az interneten!
 
 
Kozmetikumok
 
Annyi vita van a színezékek, parabének és egyéb általánosan használt vegyi anyagok körül. Nem lenne egyszerűbb magunknak elkészíteni a kozmetikumokat? Így legalább tudnánk, hogy mit kenünk magunkra. Az interneten találhatunk különféle leírásokat természetes összetevőkből készült szappanokra, tisztítókra és hajpakolásokra.
 
 
Ételek friss alapanyagokból
 
Sok rendszeresen fogyasztott készételt minimális erőfeszítéssel mi magunk is el tudunk készíteni. Kényelmesebb ugyan leemelni a bolti polcról a spagettiszószt vagy az eperlekvárt, de a készételek általában egészségtelen mennyiségű zsírt, sót és cukrot tartalmaznak, ráadásul a csomagolásuk is környezetszennyező.
 
Joghurtot, mogyoróvajat, kenyeret, spagettiszószt, kekszet, lekvárt, dzsemet, bébiételt, sajtot, fagyit, pesztót, burgonyaszirmot magunknak is gyárthatunk, hogy csak néhányat említsünk a hosszú listából. 
 
 
Ajándékok
 
A saját készítésű ajándékkal pénzt takarítunk meg, nem terheljük a környezetet felesleges csomagolóanyaggal, kiélhetjük kreativitásunkat és többet ér, mint a sebtében összevásárolt tömegcikkek. A saját magunk által előállított sör vagy bor, szappan vagy parfüm, lekvár vagy dzsem tökéletes ajándék. De ugyanígy készíthetsz gyertyát, ékszerdobozt, adventi naptárt, lampiont, és sok más ajándékot. Érdemes ötletelni és böngészni az internetet.
 
 
Fordította: Bacskovszky Anett angol-magyar szakfordító (e-mail: banett74(kukac)gmail(pont)com)