Magyar földön ugyan nem honos növény,  mégis sok hasznos tulajdonsággal rendelkezik.
Nevezhető a világ legősibb, élő fafajának, mert sokmindent túlélt: jégkorszakot, atomtámadást. A páfrányfenyőfélék egyetlen fennmaradt faja. 250 millió éves kövületek már gingkóval rokonítható növényekre vallanak.

A gingko ellenálló a rovarokkal, baktériumokkal, vírusokkal, gombákkal, szennyezettséggel, és persze az öregedéssel. Egyedül az erdőírtás nem tett neki jót: vadon ma már csak Kelet-Kínában található. Nagyon lassan nő, egy 100 éves fa még fiatalnak számít. Gyógynövényként segíteni tud a legidősebb, sokmindent megélt öregeken.

Hatóanyaga a levelében található, melyből standardizált kivonatot készítenek. A leveleket ültetvényekről gyűjtik be. Vizes kivonata (teája) nem alkalmazható, mert hatóanyagai vízben nem oldódnak.

Hátás, alkalmazás:

·  antioxidáns (flavonoidok)

· membránvédő, javítja a vér folyékonyságát és áramlási sebességét, főleg a mikrokapillárisokban  (agy, lábszár), értágító. Mindenben segít, ami mikrokapillárisok elzáródása miatt okoz problémát: figyelem és élénkség csökkenése, allergia, szédülés, egyensúlyzavarok, csökkenta agyi vérellátottság, depreszió, hallás-csökkenés, fülzúgás, -csengés, szívpanaszok, intellektus csökkenése, mentális zavarok, szenilitás, retinaproblémák, ödémák, visszerek, hajszálértágulatok.

-         Hosszan tartó kezelések során sem tapasztalhatók mellékhatások, vérnyomás-, szívfrekvencia-csökkenést nem okoz. Fontos alkalmazási területe a diabetes szövődményeként jelentkező és nehezen befolyásolható érelváltozások és retinopahtia (nem gyulladásos eredetű szemideghártya-probléma)

-         Szabályozza az erek tónusát, az agyi anyagcserét és keringést, hatékonyabbá teszi az ingerületáttevődést, csökkenti az agysejtek elöregedését és pusztulását. Az érfalra kifejtett hatása mellett javítja az agyszövet anyagcsere-folyamatainak hatásfokát. (időskori anyagcsere- és leépülési folyamatok kezelésére, agyérelmeszesedésnél, koncentrálóképesség, emlékezőtehetség fokozására, Alzheimer-kórnál, vérrögök ellen infarktus utókezelésére, fokozza a láb ereinek vérellátottságát, asztmás görcsök ellen, pszichés szavarok, labilitás, túlérzékenység, fáradtságérzés)

-         Szorongásoldó

-         Gyulladáscsökkentő, görcsoldó

Külsőleg:

-         rovarölő hatású

-         nehezen gyógyuló sebek, fekélyek kezelésére alkalmas

Ellenjavallat: várandósság, szoptatás, véralvadásgátló szerek szedése, műtéteket megelőzően nem javasolt, mert növeli a véralvadási időt.