Rupert Rafael Az elrejtett világ című kötetet mutatjuk be a 2007. április 25-én (szerda) 17 órától a Kráter Könyvesház Wass Albert termében (1072 Budapest, Rákóczi út 8/a ). Egy magyar napló, mely Londonban jelent meg először!!! E különleges könyv 1963-ban jelent meg Angliában a patinás Collins Kiadónál, itthon azonban mostanáig váratott a kiadása! Szerzőjét kémkedés vádjával letartóztatták és elhurcolták, amikor pedig hazatért, Rákosiék börtöne várta...


Zerkowitz Kristóffal, a szerző örökösével Csernóczky Judit újságíró beszélget. A kötetből Kovács György történész olvas fel részletet.

Csernóczky Judit
Sajtótitkár


Kráter Irodalmi és Művészeti Műhely Egyesület

1053 Budapest, Papnövelde u. 8.

Tel./fax: 06-1-266-6288, 266-3853

Mobil: 06-30-619-99-77

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , www.krater.hu


„Az egyik vallatóm az örök hóban folyó életről beszélt és a távol-keleti Kolima aranybányáiról, milyen reménytelen a helyzet az erdőgazdasági táborokban, több ezer kilométerre a civilizációtól. A kimerítő munkáról a hatalmas kontinensen keresztülnyúló vasútvonalakon, és a halált hozó csatornaépítésről. Végül leírta, milyen az élet a koncentrációs táborokban, ahol a rabok élnek.

Elmondták, nincs remény a szökésre. Az ott lakók még tizenöt vagy húsz évig is emberi lények maradnak, akik képesek szenvedni, és elviselni a nehézségeket. Milyen buták voltak a németek, hogy megölték foglyaikat! A Gestapo bolond módon kínozta őket, gyakran halálosan.


– Nevetséges! – mondta a kihallgatóm. – Mi dolgoztatjuk a foglyainkat. Minek megölni őket? Életük utolsó pillanatáig képesek dolgozni – és nekünk dolgoznak. Ha már semmit sem tudnak dolgozni, akkor meghalhatnak.”                                                               

***
„Az első dolog, amit el kell mondani, hogy ez egy igaz történet. Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy találkozhattam Rupert úrral, amikor 1956 őszén végre sikerült megszöknie Magyarországról. Akkor még az átélt események hatása miatt nem túl sokat mesélt az oroszországi élményeiről. De már akkor is világossá vált, hogy ő egy kivételesen őszinte ember és éppen ezért bármi, amit később elmondott a szovjet munkatáborbeli életéről, különleges értékkel bír. Úgy gondolom, ez ki is fog derülni.”

                                          (Részlet Edward Crankshaw előszavából)

Rupert Rafael (1910–1996) ügyvéd, a két világháború közti időszak ismert ellenzéki politikusának, Rupert Rezsőnek a fia. 1947-ben tartóztatták le Magyarországon kémkedés vádjával, majd átadták a szovjet hatóságoknak. 1948 áprilisában Badenben huszonöt év kényszermunkára ítélték, és deportálták a Szovjetunióba. 1955 novemberéig raboskodott, majd hazaengedték, de Magyarországra érve ismét bebörtönözték, végül 1956 októberében, a Forradalom kitörése előtt néhány nappal szabadult. November közepén Ausztriába, majd Angliába menekült. Naplója először Londonban jelent meg 1963-ban angolul. Magyar kiadása mostanáig váratott magára.


A kötet megrendelhető az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, megvásárolható a Kráter Könyvesházban (1072 Budapest, Rákóczi út 8/a, telefon: 266-31-53), valamint a nagyobb könyvesboltokban.