Nem múló szent összhang - Tóth Menyhértről magunk közt” címmel megjelent Pap Gábor legújabb kötete. A B/5-ös formátumú, 136 színes oldalt tartalmazó könyv a Két Hollós Kiadó gondozásában látott napvilágot. Kapható a Két hollós Könyvesboltban, (Bp. 1081 Kenyérmező u. 3/a., telefon: 299-0032)
Megrendelhető az interneten is: www.kethollos.hu.

"Közelebbről megismerve a mestert, rá kellett döbbennem: Menyus bácsi már régen nem maga-magával törődik, amikor az ecsetjét vagy éppen a száját jártatja. Őket félti, a gyámoltalanokat, az élet kiszolgáltatottjait. Mintha mindegyik külön-külön is rá lenne bízva. Kezdetben persze az egészséges önszeretet is mozgató rugója lehetett emberi es művészi tevékenységének, de ahogy múltak az évek-évtizedek, ez a szeretet fokozatosan szétáradt, egyre tágasabb körökre. a család, a faluközösség, a haza, majd az emberiség állomásain át a teljes élővilágig, sőt az egész eleven, lüktető Univerzumig. Hiszen megismerhettétek őt..." – fogalmaz a szerző.
Csontváry, Tóth Menyhért, Pap Gábor. Ők már összetartoznak a mi tudatunkban. Az első kettőt még értjük, hogy miért, hiszen festőkről van szó, akik különös látásmódjuk révén beszélnek nekünk egyetemes értékekről. Pap Gábor pedig úgy kerül e "díszes" társaságba, hogy nélküle nem ért volna el hozzánk a festők üzenete.
A könyv közvetlen hangnemben íródott. Pap Gábor tőle szokatlan módon a festő megpróbáltatásokkal teli életén keresztül mutatja be nekünk a mester képeit. Elmeséli a gyermek Menyus legnagyobb tragédiáját, mikor is a disznók fel akarták őt falni, és ennek a traumának a képeken megjelenő nyomait is megmutatja. Így kerül terítékre az egyik láb elvesztése, majd az egyik szem jelentős látásvesztése is.
És hogy mégis ízig-vérig Pap Gábor könyvről van szó, azt mi sem mutatja jobban, mint a könyv utolsó felében 40 (!) képet elemez.