Az ötven négyzetméteres vörsi betlehem a világ legnagyobb templomi bibliai életképének számít, az utóbbi években zarándokhellyé vált, telente mintegy negyvenezer látogatót vonz a somogyi faluba.
 
Futó Péter, az alkotás megépítését 1988-óta irányító helyi művész  elmondta, hogy a téli Balaton turisztikai attrakciójává vált, külföldiek által is látogatott betlehem idei újdonsága a Jézus születésekor látható csillagkép megmintázása a hátterében. A bibliai életkép elkészítésében 35 falubeli, köztük egy helyi ingatlant vásárolt német állampolgár is segédkezett. A díszítéséhez egy külföldi tulajdonban lévő közeli fenyvesből adományoztak 30 fát a készítőknek.

A Kis-Balaton szomszédságában fekvő Somogy megyei település római katolikus templomában először 1948-ban építették meg a Jézus születését bemutató betlehemet. Az elmúlt évtizedekben egyre bővítették az építményt, amivel együtt gyarapodott a látogatók száma is. Pár éve sikerült forrást szerezni - a balatoni szezon meghosszabbítására szánt turisztikai keretből - egy, a korábbinál sokkal stabilabb, masszív tetőgerendákból álló váz elkészítésére is. A további terjeszkedésnek határt szabott a templom nagysága, így az utóbbi években már nem az életkép növelésére, hanem a részletek rekonstrukciójára, tökéletesítésére és újításokra fordították az alkotók az energiát.
 
A vörsi betlehem 2007 óta a Somogy Megyei Közgyűlés által alapított Örökségünk-Somogyország Kincse cím birtokosa. A helyi közösség kezdeményezte, hogy a bábforgatós betlehemi játékkal együtt a szellemi kulturális örökség részévé válhasson, amit várhatóan jövőre sikerül elérni - mondta Futó Péter.
 
A bibliai életkép, valamint az Országos Betlehem kiállítás elemeiből nyílt állandó kiállítás hét közben is megtekinthető 2013. február 2-ig.
 
(Forrás: MTI)