ŐSI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK KULTURÁLIS MŰHELY

meghívja Önt és kedves családját, barátait

ALEXANDER HORSCH KONCERTJÉRE

 Időpont:

2010. JÚNIUS 15. KEDD 18:00 óra

Helyszíne:

SZÉCHENYI LIGET LÁTOGATÓKÖZPONT Békéscsaba

 

Belépődíj:

HELYSZÍNEN: 1.200 FT/FŐ

ELŐVÉTELBEN: 1.000 FT/FŐ

CÉGÉRES BOROZÓ, Békéscsaba Szarvasi út 34.

 

Alexander 1960-ban a volt NDK-ban született. 16 évesen kezdett bluest, ír, skót és country zenét játszani. Már ekkor érdekelte a közép-ázsiai és balkáni népzene, de nem talált autentikus forrást. Amikor 1985-ben Magyarországon keresztül akart nyugatra disszidálni, megismerte a magyar népi zenét és Magyarországon telepedett le. 8 évig tanult és játszott moldvai és gyimesi csángó zenét, ezeket a területeket tanulmányai során meg is látogatta. A magyar népzene világán keresztül megismerte a magyar történelmet és hagyományt, valamint a magyar hagyomány rokonságát a közép-ázsiai népek hagyományával. 34 éves korában elindult Mongóliába, s onnan közel egy évig utazott a Kárpát medencéig a magyar honfoglaló törzsek útvonalát követve.

Mongólia-Tuva-Dél.Szibéria-(Altáj)-Kazahsztán-Üzbegisztán-Türkménia-Kaukázus-Krím fsz. északi része (tatárok)-Törökország-Moldva. Az utazás során gyűjtötte a hagyományos népi zenét, s felismerte a magyar népzene rokonságát a Közép-ázsiai népek zenéjével. Megismert sámánokat, a Közép-ázsiai sámánisztikus hagyományt, elsajátította a tuvai magas és mély torok éneklést. A tuvai torokéneklés a világörökség része. 28 féle hangszeren játszik, melyek többsége saját készítésű. Gyűjtőmunkán alapuló előadásokat tart óvodákban, iskolákban, kongresszusokon, művelődési házakban, színházakban, s különböző rendezvényeken. Szenvedélyes íjász, íjászatot tanít, az íjat hangszerként is használja.

 

Alex a koncertjein az alábbi hangszereket szólaltatja meg:

1.Tapsúr: Kéthúros hangszer az Altájból 2.Doromb: Szerte a világon használt ősi hangszer 3. Népi fuvola 4. Íj 5. Domra: 3 húros pengetős hangszer, Közép-Ázsiában használják 6. Kaval: fúvós hangszer, Törökországban, Romániában, Moldvában (csángók) használatos 7. Tilinkó 8. Pásztorfurulya 9. Dupla furulya 10 Koboz 11. Kapud: saját tervezésű 4 dupla húros, pengetős hangszer, egyesíti a kobozt és az oudot 12. Fulyara: 2 m hosszú vertikális fafúvós, amelyet a szlovák pásztorok, ketchua indiánok és a kínai da ihung nép használ 13. Sámándob.

Permalink