Van egy hely Magyarország történelmi határain kívül, melyet pont emiatt a történelemkutatás kissé elfelejtett, egy hely, amely a magyarság számára mégis a legfontosabbak közé tartozik. Az egyesült német-római seregek 907-ben zászlajukon a "decretum... Ugros eliminandos esse", azaz rendeljük... hogy a magyarok kiirtassanak jelmondattal indultak háborúba. Árpád hadai Pozsony mellett állták a túlerő útját, és hatalmas csatában mértek megsemmisítő vereséget a német-római hadakra,ezzel megalapozva a keresztény Európában is meghatározó, erős, stabil Magyarországot. Itt halhatott meg a történetírás szerint Árpád vezér is, két fiával együtt, életét adva nemzetéért.
A Pap Gábor Misszió Központ és Népfőiskola nemzeti zarándoklatainak következő állomása épp ez a mitikus hely, ahol Anonymus Gesta Hungarorum-ának lapjain lépdelhetünk. A mai Ausztria területén Hainburg, Deutsch-Altenburg, Petronell-Caruntum megőrizte nekünk a csata emlékét, az ősi körtemplomaink legszebbjeiből hármat, Szent Koronánkat idéző, abroncsos-kupolás koronát is ábrázoló 800 éves freskókat, Árpád valamely fővezérének, esetleg valamely ott elesett fiának, netán magának Árpádnak halomsírját (még feltárandó rejtély), a Szent István által 1028-ban alapított székesegyházat, a pogánykaput, és még számos fantasztikus kulturális értéket.

Tartson velünk 2010 szeptember 25-én, és legyünk azok, akik az elsők között, ezt a történészek által sokáig elfeledett, de sorsunkat a hatalmas diadal végett mélyen meghatározó helyet „újrafelfedezik”.

Regisztráció: Szánthó-Lendvai Dóránál a 06-70/613-1690-es telefonszámon, vagy a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen

Találkozó Veszprémben a megyeháza előtt reggel 7 órakor, és Budapesten, a Batthyány téren 6.30-kor.

Az utazás költsége 6500 Ft/fő. (plusz múzeumlátogatás esetén 8 euró, ám ez fakultatív.