A Gömböc az első ismert homogén test, melynek egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van. Bizonyítható, hogy ennél kevesebb egyensúlyi helyzettel rendelkező test nem létezhet.

Ma hallgattam egy rádióriportot a Gömböc egyik feltalálójával, Domokos Gáborral. Azért jegyezzük meg a másik feltaláló, Várkonyi Péter nevét is.

Nem tudom, ki hogy van vele, engem nagyon lázba hozott a dolog. Több ok miatt is.
Egyrészt örülök, amikor magyar emberek érnek el nemzetközi sikereket.
Másrészt nagyon irígylem azokat az embereket, akik ilyen dolgokat képesek alkotni.
Harmadrészt újra és újra csodálattal tölt el, hogy a természet mindig képes tökéleteset alkotni.

“Ha a formákat aszerint csoportosítjuk, hogy hányféle egyensúlyi helyzetük lehet egy vízszintes felületen, akkor a Gömböcből előállíthatjuk bármelyik csoport tagjait. Fordítva viszont nem igaz az állítás: a Gömböc létére nem lehet következtetni más formák létezéséből. Szoros az analógia a gyógyászatban használt őssejttel, melyből tetszőleges típusú sejt előállítható differenciálódás által, maga viszont nem állítható elő bonyolultabb sejtekből.”

Nem biztos, hogy pontosan meg tudom fogalmazni, amit gondolok erről. De olyan ez, mint az én világnézetem.

Kezdetben volt Valami, amiben már benne volt az egész Világ. Ebből a valamiből levezethető minden, de a Minden egyes részeiből már nem tudunk visszakövetkeztetni a Valamire. Lehetnek modelljeink, amik egy-egy tulajdoságát megközelíthetik, de igazából soha nem fogjuk megismerni. Mégis, valahogy arra megy a világ, hogy ezt a tökéletes Valamit elérjük. Ez az evolúció folyamata.

Mostanában több helyen is olvastam, hallottam, hogy evolúció nincs, véletlenek sorozatából nem jöhet létre olyan tökéletes dolog, mint például az ember.

Szerintem az evolúció nem véletlenek, hanem kísérletek sorozata. Amelyik kísérlet eredménye valami olyasmi, ami az adott környezetben jobban működik, az megmarad. A többi csak halott kísérlet marad.

Azzal, hogy létrejött a Homo Sapiens, nincs vége az evolúciónak. Szerintem most éppen arrafelé haladunk, hogy egy halott kísérlet legyen belőlünk. De attól még a Világ tovább fog fejlődni és meg fogja találni a következő tökéletes formát.

Mozsár Gabriella

Forrás: http://vilagegyetem.ning.com

Ha még nem tette meg, regisztráljon közösségi oldalunkra most!