Minap idős barátommal nagyszülei sírját kerestük fel a Fiumei úti, Nemzeti Sírkertnek is nevezett temetőben. A nagyszülők sírjától egy kőhajításnyira érdekes sírra lettünk figyelmesek: Endresz György, magyar óceánrepülő, pilóta, 1893 - 1932.
A sír meglehetősen elhanyagolt és elhagyatott állapotban van, annak
ellenére, hogy - mint a feliratból is kitűnik - idén van halála 75-ik évfordulója, mely szám az évfordulók sorában kereknek számít, s ennek ellenére nem emlékszem, hogy jelentősebb megemlékezés is lett volna.

Pedig Endresz György magyar óceánrepülő, aki társával, Magyar Sándorral 1931. július 16-án 5170 kilométeres utat vállalt, amit 25 óra 40 perc alatt hajtottak végre a pusztán technikai és emberi bravúron túlmenően egyéb, történetesen hazafias célokat is szolgált, felhívni kívánva ezzel a világ közvéleményét Trianon igazságtalanságára.

Látva az amerikai Charles Lindbergh 1927-es óceánrepülésének hallatlan sikerét, s meglovagolva a lord Rothermere ugyanazon évben, a Daily Mail-ben, "Justice for Hungary" néven megjelent, a trianoni határok revízióját követelő cikkével elindított azonos nevű mozgalmat, a Kanadában élő magyarok pénzgyűjtésbe kezdtek. A pénzből az amerikai Lockheed cég, az előbb említett Charles Lindbergh szakmai irányítása mellett legyártotta azt a "Justice for Hungary" névre keresztelt repülőgépet, melyen a két bátor magyar pilóta leszállás nélkül az amerikai Harbour Grace-től Bicskéig repült. Teljesítményükkel, mely nem csak a gép és ember kitartásának szép példája volt, még nagyobb publicitást adtak a trianoni határok megváltoztatására indított mozgalomnak, sőt elnyerték lord Rothermere és a Daily Mail tízezer dolláros díját.

Sajnos Endresz György nem sokáig örülhetett a sikernek és a díjnak, mert következő évben, Bitai Gyula navigátorral az óceánrepülők római kongresszusára repülve, 1932. május 21-én, az olaszországi Littoriánál, alig kétszáz méterre a tervezett leszállás helyétől, lezuhant és társával bennégett a roncsok között. Halálával azonban a "Justice for Hungary", azaz "Igazságot Magyarországnak" mozgalom nem szakadt meg, mert a lelkes, és a magyarokat kedvelő olaszok egy ugyanolyan névre, csak olaszosan "Giustitia per l'Ungheria" névre keresztelt repülőgépet ajándékoztak Magyarországnak.

Hát ennek volt idén a 75-ik évfordulója!

Dobai Miklós