A jövőre tervezett Turulmadár-állításhoz gyűjt pénzt egy észak-bácskai település - jelentette be közleményében a helyi Turulmadár-emlékmű állító bizottság.
A szobor felállítását a délvidéki Tóthfaluban szeretnék megvalósítani, erősítve a nemzettudatot, és legalább ott helyrehozva a II. világháború utáni, partizánok által végrehajtott magyar nemzeti jelkép- és emlékhelyrombolást. A tervezett madár kitárt szárnyakkal állna, minimum 1 méteres fesztávolsággal. A nemes munkára egy törökbecsei (Délvidék) faragóművész lett felkérve. A tervezett költségek 1500 euróra rúgnak. A falu kulturális életére egyébként jellemző, hogy rendszeresen megemlékeznek március 15-éről, és itt volt az első délvidéki Trianon megemlékezés is. 2004-ben felállítottunk egy kopjafát a '48-as hősök emlékére.


A tóthfalusi helyi közösség címerének eredete:
Huszágh H. István 1667. júl. 12-én kapta meg a címeres levelet I. Lipót császártól.
A család Zólyom vármegyébõl származik, (ma Szlovákia) késõbb elterjedt Nógrád, Zemplén és Bácsbodrog vármegyékben még az 1848-as szabadságharc elõtt telepedtek le.Hogyan eljutni Tóthfaluba?

Tóthfalu, e vendégszeretõ kis település Észak-Bácskában, Kanizsa községben található meg.
Annak ellenére, hogy a falu közelében nincs egyetlen fõútvonal sem, azért helyi jellegû aszfalt utakon megközelíthetõ Kanizsa, Zenta és Szabadka irányából is.
Kanizsa irányból Zenta felé haladva mintegy félúton egy útkeresztezõdésnél az útjelzõ tábla azt mutatja, hogy keletre van Adorján, viszont ha nyugatra lekanyarodunk, akkor 3 km megtétele után Oromhegyesre (Tresnjevac) érünk. A falut elhagyva újabb 3 km után egy derékszögû kanyarban délnyugati irányába követve az aszfalt-utat, 5 km megtétele után elérkezzünk az út déli oldalán található Tóthfaluba (Totovo Selo)
Zenta irányából haladva mintegy 4 km megtétele után egy vasúti felüljáró alatt áthaladó útkeresztezõdéshez érünk (ugyan ez megközelíthetõ Bácska Topolya irányából is 33 km)
A felüljáró alatt áthaladva újabb 6 km után az Adorjánra és Oromhegyesre (Tre¹njevac) vezetõ útkeresztezõdésben nyugatra kell lekanyarodni mint a fentiekben Kanizsa irányából.
Szabadka irányából a városból a nemzetközi E5-ös úton kell kijönni déli irányba.
Közvetlenül a város szélén az úttest déli oldalán található benzinkút elõtt kelet irányába kell lekanyarodni a mellékútra, amely út pár száz méter után átvezet a vasút síneken ahol délkelet irányába kell lekanyarodni. Ezt követõen, mintegy 8 km után az út felüljárón átvezet az autóút felett, majd újabb 10 km-t követve Völgyesen (Doline) keresztülhaladva 12 km megtétele után elérkezünk az út déli oldalán fekvõ Tóthfaluba (Totovo Selo).

Térkép

TURULMADARAK A KÁRPÁT-MEDENCÉBEN:

 <<<< Ungvár

                                                     Európa legnagyobb ércmadara tekint le 1907 óta a Tatabánya fölött magasodó Kõ-hegy tetejérõl >>>>  

 

 

 

 

 I-II.világháborús emlékmû<<<< Újlak (Kárpátalja)
 
 
 
 
 
Gáborján (Hajdú-Bihar megye) >>>>>
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                  Madéfalva >>>>
"