Megtalálták Keresztelő Szent János barlangját?

"

NATIONAL GEOGRAPHIC MAGYARORSZÁG


Egy brit régész azt állítja, hogy Jeruzsálem környékén olyan barlangra bukkant, amelyet Keresztelő Szent János használt.Shimon Gibson öt éve kutat Jeruzsálem környékén olyan vallási helyeket, amelyeket egykoron az első keresztények használhattak. Az 1999-ben felfedezett, és egy mészkőhegységben megbújó 22 méter hosszú, 4 méter széles, és négy méter mély barlang négy kilométerre található János szülőhelyétől Ein Kerem-től. A barlang belsejét évszázadokon keresztül több méter vastag sár és üledék borította.

A teljes cikk

Keresztelő Szent János ünnepéről

Keresztelő Szent János a_NaPúTon


GRUBER, Johann Erhard (17. század vége): Keresztelo Szent János a börtönben [
Falfestmény. Jezsuita templom, Nagyszombat]

Litha:_A_nyári_napforduló_kelta_ünnepe

Szt. János
Kovács Mária szobra [1942, Tata]


Keresztelő Szent János születése (Kisszeben, 1510 körül)éppen mutatja a Kisded gondozását: itt a fürdovizet a bába a lepedore önti. Erzsébetnek, aki nem sokkal korábban szült, Mária úgynevezett komatálatad: tojást és cipót. A tojás a termékenységet, a kenyér Krisztus testét jelképezi.

 

Murillo:Kagylós gyerekek


Prado, Madrid
Készült: 1660-1670 között

A kép témáját egy legenda szolgáltatta. Eszerint a gyermek Keresztelo Szent János, szomjúságtól szenvedve a pusztaságban, Jézustól egy kagylóban tiszta forrásvizet kapott, mely csillapította a fiatal remete szomjúságát. Murillo képén a két gyermek mellett egy bárány és a felhokben megjeleno három kis anygal a résztvevoje a jelenetnek. A kis Szent János állatborbe öltözve, keresztes bottal jelenik meg, míg a gyermek Jézus az antik szobrokról ismeros mozdulattal bal kezén átveti vörös ágyékkötojét. A bárány, Krisztus szimbóluma elottük térdel és felnéz rájuk. A két gyermek érzelmes, áhítatos megfestése, vonásaik lágysága Leonardo képeit idézi.

Fra Filippo Lippi: Jelenetek Keresztelo Szent János életébol, Búcsú az ifjú Jánostól. 1452-1465 cm, Freskó, Prato, dóm.


Fra Filippo Lippi: Jelenetek Keresztelo Szent János életébol, Heródes lakomája, 1452-1465 cm, Freskó, Prato, dóm.

Andra Pisano (Andrea da Pontedra)
(kb.1290, Pontedera – kb. 1348, Orvieto)
A firenzei Battistero déli bronzkapuja [1330-36 között]
"