Több száz éves barlang miatt süllyed a Vár

Egy közel 300 éve betemetett, eddig ismeretlen barlangrendszer miatt beomlott a budai Várban lévő Bécsi kapu tér előtt az úttest. Az útburkolat és az épületek megfelelő alátámasztására az önkormányzatnak nincs pénze, ráadásul a terület jogilag nem is az I. kerülethez, hanem az államhoz tartozik. A budai Vár alatti hegy 50-55 százalékát még a szakemberek sem ismerik.

Állati és emberi csontok, faragott kődarabok és szekercefejek kerültek elő abból az eddig ismeretlen üregből, amit a budai Várban, a Bécsi kapu térhez vezető úton találtak a szakemberek. A feltételezések szerint nagyméretű termekből álló boltozatos pincerendszerre azután bukkantak, hogy a kockakő-burkolat felújítását követően megroggyant az úttest. A több száz éves, 17.-18. század fordulóján törmelékkel feltöltött barlangot most régészek és bányászok vizsgálják.

Ismeretlen és lebecsült veszélyforrásnak nevezte a Vár alatti barlangokat keddi sajtótájékoztatóján Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester. A fideszes politikus szerint állandóak a hasonló problémák a Várban: néhány évvel ezelőtt egy várbusz alatt szakadt be az úttest az Országos Levéltár épülete előtt. Az akkor feltárt üreget máig nem biztosították megfelelően, az évekkel ezelőtt beépített faállványzat elkorhadt, nem tartja az utat. De gondot okozhat a Szentháromság tér alatti középkori pillér megroggyanása is.

Fotó: Fábián ÉviA Vár alatti pincék feltárását és megfelelő biztosítását az is nehezíti, hogy a terület nem az önkormányzat, hanem a Kincstári Vagyoni Igazgatóság kezelésében van. A mostani barlang alátámasztását mégis a kerületi vis maior keretből fedezik - mondta Nagy. A feltárás idején nem engednek nagyobb súlyú járműveket a területre, azt azonban a polgármester sem tudta megmondani, hogy meddig tartanak a munkálatok.

Az elmúlt 10 évben az önkormányzat 300, az állam pedig 400 millió forintot költött a budavári barlangok feltárására és biztosítására. A Vár alatti pincerendszer teljes feltárásának költsége Nagy szerint a 100 milliós nagyságrendet is elérheti. Bár az épületeket a polgármester szerint nem veszélyeztetik az üregek, sok helyen a szakemberek is csak sejtik, hogy mi lehet a föld mélyén: jelenleg a Várhegy gyomrában lévő pincék 50-55 százaléka ismeretlen.

Forrás: origo

Lásd még: Kordos László: Magyarország barlangjai