Az elmúlt hét folyamán az Élőlánc a kisiskolákért mozgalom szakértői egyeztető tárgyalásokat folytattak az oktatási minisztérium képviselőivel. A felek megállapodtak abban, hogy a szakpolitikai kérdésekről április elsején tartják következő megbeszélésüket, melyet még április hó folyamán a tárca államtitkárának részvételével tartandó találkozó követ. A tárgyalások eredményeit a minisztérium és a mozgalom képviselői szakmai tanácskozáson teszik majd közzé, ahol reményeik szerint bemutatják a közösen kidolgozott végleges javaslatcsomagot.

Az első megbeszélésen a minisztérium szakértői egyetértéssel fogadtak számos, a mozgalom által tett szakpolitikai javaslatot. Elismerték, hogy különböző évfolyamok összevont oktatása adott esetben hasznos lehet, s ennek e megoldásnak létjogosultsága van a felső tagozaton is. A szakértők egyetértettek abban, hogy a jövőben az összevont csoportokat nem büntetni, hanem támogatni kell.

A minisztérium képviselői elfogadták azt az álláspontot is, hogy a társulás intézménye akkor jó, ha az nem a tagintézmények megszüntetését, hanem megtartását szolgálja. Ígéretet tettek arra, hogy számba veszik az ösztönző - szabályozó rendszer módosításának lehetőségeit annak érdekében, hogy a társulásokat érdekeltté tegyék tagintézményeik megtartásában.

A tárca képviselői elismerték, hogy az iskola-összevonásokból remélt előnyök számba vételekor, nem vették figyelembe a gyermekek utaztatásával kapcsolatos hátrányokat. Többek között azt, hogy a buszozásra kényszerített, s életkoruk miatt amúgy is számos veszélyeztető tényezőnek kitett felső tagozatosok az állandó utazás miatt fokozottan kikerülnek mind az iskola, mind a szülői ház látóköréből, iskolán kívüli szabad idejük így gyakorlatilag ellenőrizhetetlenné válik.

Az Élőlánc a kisiskolákért mozgalom szakértői a tárgyalásokat rendkívül hasznosnak és eredményesnek ítélték, s bíznak abban, hogy a tanév végére több, a kistelepülési iskolák megtartását szolgáló konkrét eredményt tudnak majd felmutatni.

A szakpolitikai munka mellett a mozgalom résztvevői több más területen is komoly erőfeszítéseket tesznek: egyetemi kutatói háttérrel kutatást végzünk a kisiskolák körében, a falusi iskolák számára kiírt pályázathoz adományokat gyűjtünk. Ennek része a március 27-31-ig tartandó Futunk a pénz után akció is, melyről részletesen honlapunkon tájékozódhat. Az adományozók felajánlásait köszönettel várjuk április elsejéig. A gyűjtés és a pályázat eredéményéről május első napjaiban számolunk be.

További információ:
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
30 5979 001
www.elolanc.hu