Csalántermesztésbe kezdtek a Békés megyei Vésztőn. A növény rostanyagából finom szövetet készítenek, amit luxusautók kárpitjához lehet felhasználni. A csalánnal a gyapotot szeretnék kiváltani. Akár gyógytea, krém, kozmetikum is készíthető a csalánból, Vésztőn azonban új útra léptek. A Békés megyei településen luxusautók belső kárpithuzatjának termelik a növényt, a csalán rostját feldolgozva ugyanis finom, természetes anyagú szövetet lehet készíteni.
 

Vésztő határában öt hektáron száztíz csalánpalántát ültettek ki a napokban, amelyeket tövenként locsolnak. Csicsó László, a csalánprojekt vezetője a Hajnal-táj műsorában elmondta, az országban ez az első ilyen vállalkozás. Egy Vésztőről elszármazott személy közreműködésével kerültek kapcsolatba egy német céggel, amelyik rostcsalán termesztésével, illetve termesztetésével foglalkozik. A magyar szakember hozzátette, tervük az, hogy a jövőben a durvább rostkender helyett a finomabb szálú csalánnal lehessen kiváltani a gyapotot.
 
Vésztő polgármestere, Molnár Sándor elmondta, a német kormány egy közhasznú szervezeten keresztül segíti a megújuló anyagok használatát az autóiparban. Az önkormányzat a közelmúltban tárgyalt a társasággal, és így adódott a lehetőség, hogy Mercedes és Audi modellek belsőkárpit-merevítő és hangcsillapító elemeihez felhasználhatnák a Vésztőn termelt csalánt. Molnár Sándor hozzátette, egyelőre kísérleti programról van szó. A csalántermesztés beindítása lehetővé teheti, hogy a kárpithuzatok alapanyagát Európában termesztett növényből állítsák elő, kiváltva az importból származó gyapotot.
 
A polgármester azt is elmondta még, Vésztőn, illetve Németországon kívül csak Franciaországban van hasonló ültetvény. A középkorban már termelt rostcsalán ismételt felfedezése világszerte új fejleménynek számít, két-három éve kezdődött el a mai időknek megfelelő feldolgozási technikák kifejlesztése.
 
Molnár Sándor hangsúlyozta, Vésztőnek sem elsősorban a termesztés tud hasznot hozni, hanem majd a feldolgozás, hiszen akkor több új munkahelyet tudnak létesíteni.  Ha a településen kiépülne a megfelelő feldolgozó kapacitás, akkor a környéken három-négyezer hektárra bővülhetne a termesztésbe vont terület nagysága.
 
Forrás: www.hirado.hu/