Régi hagyomány, hogy a magvető ember az elvetésre kerülő búzát megáldatta, majd mikor befejezte a vetést, akkor az üres vetőabroszt az ég felé dobta. Üzenve az égieknek, hogy segítő áldást kér a munkájára, az elvetett mag megfoganásához, bőséges terméséhez. Tudta, hogy bár önmaga a földi létének keretein belül mindent megtett, de ez mégsem elég. Segítségül kell hívnia azokat a spirituális erőket, amelyeket önmaga anyagba teremtett létének elválaszthatatlan részeként tekintett. Szimbólumok nyelvére fordította le a vele egyként élő anyagtalan szellemvilágot, hogy állandó párbeszédben lehessen vele. Mert megkérdőjelezhetetlenül hitt benne. Ez a hit kísérője volt a mindennapjainak és ünnepeinek születéstől az elmúlásig, örömben és bánatban egyaránt. A teljes életet élte.

Az önös érdekek által számtalan darabbá zúzott országot újra egyesíteni kell. Ebben az elérhető legteljesebb egységben új élet kell, hogy meggyökerezzen, ragaszkodva tiszta hagyományainkhoz, de megértve a mai kor azon hívásait, amelyek nem veszélyeztetik önálló nemzeti létünk fennmaradását. Ez áldozatos és kitartást követelő munka, de hinnünk kell önmagunkban, hogy jót és jól cselekszünk. Az ebben való hit azonban kevés. Ezért meg kell teremteni azt a szakrális közeget, amely hívőnek és nem hívőnek egyaránt megélhető, és egyetemes üzenete miatt nyitott minden jóakarattal közeledőnek. Ennek a keretét adja meg az a Hegykőről elinduló mozgalom, amely a valódi tettek mellett szimbolikusan is végigjárja a megújulás útját, „ég felé dobva a vetőabroszt”. Ezért kér minden települést, hogy felismerve az alábbiakban ismertetett szimbólumban rejlő legtisztább szándékot, segítsék lépteit, és kövessék őt útján.
Hegykő patriótái minden magyarországi településről, valamint az elcsatolt részeket egyként-egyként tisztelve, egy-egy maréknyi földet fognak összegyűjteni az ott élők segítségével. Az összegyűjtött földet, ezt a szimbolikus ORSZÁGOT egy ünnepség keretein belül Hegykő községben EGYESÍTJÜK. Az így EGGYÉ vált föld minden kis része az egész Kárpát-medencét hordozza magában. Az egyesített föld egy kicsiny részét ültető gödörbe szórva, fölé egy ÉLETFÁT, egy nagylevelű hársfa csemetét ültetünk. Elsőként Hegykőn, de reményünk szerint nem egyetlenként. Hegykő patriótái elviszik és elültetik az eggyé vált földbe az ÉLET FÁJÁT a NEMZET szakrális kegyhelyein is. Legyen hordozója e szimbólum a nemzet egységének, kifejezve azt a hitet, hogy minden közösség bár önmaga földjébe ülteti fáját, de annak gyökerei az egész NEMZETET szövik át.Az egyesített föld egy kicsiny darabját igény szerint visszaküldjük a település közösségének, és kérjük őket, hogy hasonló módon, mint Hegykő, ültessenek életfát. Döntsék el közösen, hogy ez milyen fajtájú fa legyen, figyelembe véve a helyi körülményeket. Kérésünk, hogy őshonos fa kerüljön elültetésre, és abban az esetben, ha az adottságok lehetővé teszik, részesítsék előnyben a leghosszabb életű „gyógyító” őshonos fánkat, a nagylevelű hársfát.
Amennyiben a helyi közösség kéri, úgy számukra egy másik kis adag egyesített földet is elküldünk, hogy azt a polgármesteri hivatalban a címerrel egy helyen, méltó módon elhelyezhessék. Emlékeztetve az elöljárókat, és a közösség minden tagját arra a lelkiségre, amely a NEMZET egységében gyökerezik.(Kérjük a földet adományozót, hogy az elküldésre kerülő maréknyi föld mellé helyezze el a tanúsítványt /Igazolás/, amelyet a helyi közösség vezetője, megbecsült intézmény, vagy vallásának helyi elöljárója aláírásával és pecsétjével hitelesítve lásson el. Köszönjük!)

Ezen elhatározás azonos akarattal Hegykőn születet 2009. március 25-én. Hiteléül: Dr. Reisner Ferenc, Varga Norbert, Ősz Róbert
 

Igazolás

Bizonyosságul arról, hogy 2010. .. napján a
__________________________ elnevezésű település földjéből a mellékelt minta vétetett, abból a célból, hogy az Ország minden településének földje egyetlen egésszé egyesíttessék,
Hegykőn a Római Katolikus Plébánián
9437 Kossuth Lajos u. 27.
Begyűjtő neve: _______________________________
E-mail: ___________________ v.tel.: ____________
Igazolást kiállította: ___________________________
Címe: ______________________________________
E-mail: ___________________ v.tel.: ____________


PH        ________________________
                   aláírás


További információ: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen kérhető.