Kígyós- középkori templomáról híres, szerényen megbúvó kis falu a Beregszász környéki dombok között. Itt él az autószerelőként dolgozó Szarka Tibor a feleségével, Máriával, a szüleivel és két gyermekével. Tiborék házában van egy különleges feszület; a megfeszített Krisztust ábrázoló, körülbelül 30 cm magas fémszobrocskából - amióta azt felhelyezték a falra - különleges folyadékcseppek peregnek. A folyadék olajszerű, kezdetben átlátszó, később sárgássá válik. Illata - a háziak szerint - a rózsára emlékeztet, bár ez talán vitatható... Ami viszont kétségtelen: a fából készült keresztre csavarozott öntöttvas szobrocskából - legerősebben jobb karjából és a töviskoronából - változó intenzitással, de valóban szivárognak a megmagyarázhatatlan eredetű cseppek. 
2004. február 26-án kezdődött a csodás olaj folyása, egy héttel azután, hogy Szarka Tibor feltette a feszületet házuk nappali szobájának falára. A korpusz vasöntvényből készült, melyet koszos, rozsdás állapotban a szomszédtól kaptak. Ezt Tibor megtisztította, lecsiszolta, lefestette. Elkészítette a fakeresztet, majd a korpuszt átfúrva rászegezte arra. Négyszer-ötször fogott bele az átfúrásba. E munkálat közben többször rosszul lett. Mikor elkészült, felesége nem értette, mi a baj, mitől falfehér? Férje azt válaszolta: "Én átfúrtam egy élő embert." 
Iszonyatos lelki gyötrelmen ment keresztül. A ház lakóit először meglepte a nem várt, furcsa jelenség, de kis edénykében
összegyűjtötték s gyűjtik ma is a "könnyeket" - ahogyan ők maguk nevezik. A dolognak lassan híre ment, és ma már Lemberg megyéből és Magyarországról is jönnek a csodára kíváncsi érdeklődők, akik éjszakákon át figyelik imádkozva a családi ház folyosóján a Jézust ábrázoló szobrocskát, miként "izzadja" az olajszerű folyadékot.

Harangozó Imre

Permalink | Leave a comment  »