A fákhoz láncolták magukat a zengői tüntetők A Greenpeace környezetvédő szervezet aktivistái fákhoz láncolták magukat pénteken reggel a Zengő-hegyen, hogy megakadályozzák a Mecsek csúcsára tervezett NATO radarállomás megépítéséhez szükséges fakitermelési munkálatokat. Az egyik tüntető az Indexnek úgy nyilatkozott, a bányászokból verbuvált biztonságiak megtámadták a demonstrálókat.

Forrás: Index/MTI (Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)
2004. február 13., péntek 8:35

Az erdészet által megbízott biztonsági őrök megpróbálták eltávolítani a fákat védő Greenpeace-aktivistákat, valamint a Zengőért hosszú évek óta tiltakozó helybéli civil szervezetek szintén a helyszínen tiltakozó tagjait, de fellépésük sikertelen volt.

"Verik őket"

"Eljutottunk idáig, verik az embereket a biztonságiak" - mondta az Indexnek Vay Márton, a demonstrációban aktív szerepet vállaló Védegylet Munkacsoport egyik tagja. Vay úgy tudja, hogy az építő cég üzleti érdekei érvényesítése érdekében munkanélküli bányászokból álló "biztonsági szolgálatot" verbuvált. "Azt a parancsot kapták, hogy lökdössék le az embereket a hegyről" - közölte Vay Márton. Jelenleg a Zengőn mintegy 10 Greenpeace-aktivista, egy tucat más természetvédő, és vagy 40 környékbeli lakos próbálja feltartóztatni a munkagépeket.

Molnár Ferenc, Hosszúhetény helyszínen tartózkodó alpolgármestere finomítota Vay szavait. Elmondása szerint reggel 5 órakor a biztonságiak várták a hegyre felkapaszkodó demonstrálókat (éjjel nem lehet fát fágni, ezért felesleges akkor is blokád alatt tartani a hegyet), és "lökdösődés" alakult ki a két csoport között. Kilenc órakor farkasszemet néznek egymással a biztonságiak és a demonstrálók. Az alpolgármester szerint patthelyzet van.

"Elszántak vagyunk és ha kell, a végsőkig kitartunk, hogy meggátoljuk a környezetpusztító beruházást" - mondta a helyszínen az MTI tudósítójának a Greenpeace egyik képviselője.

A nemzetközi zöld szervezet 12 tagja, köztük osztrák és német aktivisták, azokkal a demonstrálókkal - magyar civil és környezetvédő szervezetek tagjaival - érkeztek a Zengőre, akik már szerda óta próbálják megakadályozni, hogy az állami terület kezelője, a Mecseki Erdészeti Rt. 0,2 hektár területen erdőirtást végezzen.

A Mecsek csúcsára tervezett NATO-lokátorállomás ellen demonstrálók saját testükkel védték a beruházás miatt kivágásra ítélt fákat, többen hozzájuk is láncolták, vagy bilincselték magukat, néhányan alpinista felszereléssel a fákra is felmásztak. Mint egyikük elmondta, ugyanazokat a láncokat használják a mostani akció során, mint amelyeket már a paksi atomerőműnél tartott tiltakozó megmozdulásuk során is bevezetettek.

A helyszínen megjelent mintegy 30 őrző-védő szolgálatos, akik az állami terület kezelője, a Mecseki Erdészeti Rt. megbízásából próbáltak szabad munkaterületet biztosítani a favágók számára. A tüntetők azonban a favágók fejszéi, fűrészei elé álltak, ezért az őrző-védők elrángatták őket a fáktól, a földön húzták őket. Néhány Greenpeace-aktivista horzsolásos sérüléseket szenvedett.

A biztonságiak fél óra múlva felhagytak akciójukkal, mert a demonstrálók, miután elrángatták őket a fák mellől, újra visszamentek az irtásra kijelölt területre, hogy megakadályozzák a fák kivágását.

Sürgős

Az erdészet számára a munkálatok azért olyan sürgősek, mert a fakitermelésre csak február 15-ig van engedélyük. Amennyiben a munkát nem tudják határidőre elvégezni, azt csak októberben folytathatják. Ez esetben a lokátorállomás megépítése is késhet.

A tüntetés mellett egyébként több közéleti szervezet mellett kiállt Sólyom László, az Alkotmánybíróság korábbi elnöke is. Kapcsolódó anyagok:
- Megszállás alatt a Zengő http://index.hu/politika/belfold/zengo0212/
- 'Csapataink harcban állnak' http://index.hu/politika/belfold/zenharc0211/
- Tüntetők szállták meg a Zengőt http://index.hu/politika/belfold/zengo0211/