A tavalyihoz képest több mint kétszerannyi település jelentkezett a konyhakertművelő akcióhoz, így a nyáron 128 faluban, városban fognak versengeni a legszebb konyhakert címért. A hazai sikerek mellett a programhoz szép számmal csatlakoztak határon túliak is. Tavaly a 60 csatlakozó településből végül 35 terjesztett fel kertgazdálkodókat az országos megmérettetésre. A 69 nevezett kertből az országos zsűri 24 kertnek ítélte oda a Magyarország legszebb konyhakertje országos címet. Idén valószínűleg nehezebb dolga lesz a bírálóbizottságnak.
 
Az ötletgazda elmondta: a versenyzők többsége nyugdíjas, ezért vonták be a legfiatalabb korosztályt. Fontos a kertművelők ifjítása, mert az idősek nem mindig képesek átadni a kertművelés, az önellátás, biogazdálkodás életszemléletét a jövő generációinak. Divat lett készételt vásárolni, a fiataloknak nem természetes a főzés, mint ahogy a háztáji kertészkedés, a veteményes gondozása sem.
 
Nagyszerű dolog, hogy ennyi lelkes szervező és amatőr kertész vesz részt ebben az alulról jövő kezdeményezésben és mind több kertet, zártkertet hasznosítanak. Az önellátás pedig ránevel a takarékosságra, a vegyszermentes termény fogyasztására. Egyre többen ébrednek rá, hogy eleink bizony jól gazdálkodtak: nem volt szükség a ház körül kemikáliákra és műtrágyát sem látott a porta mögötti veteményes. Bár a ház körüli állatlétszám még nem fejlődött arra a szintre, hogy szerves trágyával ellássa a kerteket, de a zöld hulladékok komposztálásával növelhetjük a talaj termőképességét. Rengeteg olyan praktika van, amit nagyapáink ismertek, használtak, de lehet, hogy most a fiatal generáció a programnak köszönhetően sajátítja el.
 
A programról részletesebben a http://www.legszebbkonyhakertek.hu honlapon olvashatnak.
 
Forrás: felsofokon.hu