Tavaly alakult meg Első Kispesti kert néven az első közösségi kert, ahol 27 család gazdálkodhat mintegy 1000 négyzetméternyi földterületen. A kezdeményezés elindítója és hazai motorja Rosta Gábor válságmenedzser. Az első kezdeményezés nyomán további kerületek kapcsolódnak be a programba, így hamarosan kertek szerveződnek a III., VIII.,XI., XXIII. valamint a XXII. Kerületben.
 
A városi közösségi kert mozgalom valamikor a hatvanas évek derekán indult el New Yorkban, ahol manapság 1900 kertközösség termeli meg a friss zöldséget, gyümölcsöt, kinek, mihez van kedve és tehetsége. A program valamely nagyobb lakóközösség közelében alakítja ki a kertet, ahol 1-1 tag részére apró ládák kerülnek kialakításra, amelyek átlagban 4-9 m² nagyságúak, amelyek biztosíthatják egy-egy család friss zöldségszükségletét. A program hasznossága mellett igazi közösségépítő eszköz is lehet, és az eddigi tapasztalatok szerint számos kulturális, egészségügyi, oktatási, környezetvédelmi, hatása mellett a városképet is színesebbé teszi.
 
Budapesten tavaly indult el a program, a XIX. kerület önkormányzata állt oda elsőként Rosta Gábor kezdeményezése mellé. A rendelkezésre bocsátott 1000 nm-es kerítéssel körülvett területen 27 család 4,5- 4,45 négyzetméteres mini kertekben gazdálkodhat. Az egyes parcellákat közlekedő utak fűzik össze, de biztosítottak területet a komposztálásra, a szerszámok tárolására és közösségi programok lebonyolítására is, sőt van egy közös fűszerkert is.   Mindenki kedve szerint alakíthatja kertecskéje növénykultúráját, ami nem lehet gyom vagy mérgező, sem kábítószer előállítására alkalmas.
 
Az első sikeres közösségi kert nyomán több kerület is kedvet kapott hasonlók kialakítására. „szerencsére akad városszerte foghíjas telek, lepusztult grund, vagy elhanyagolt játszótér. Így a jövőben várható a III., XI., VIII., XIX., XXIII., XXII. Kerületekben közösségi kertek kialakítása.
 
A közösségnek jó, hisz egy városi ember közelebb kerülhet a zöldhöz, s a gyerekeK láthatják, hogyan lesz a magból palánta, a palántából bőven termő paradicsom, paprika, uborka miegymás. Az önkormányzatoknak is jó, mivel egy-egy közösségi kert kialakításának költsége éppen harmada egy szokásoS parkosítás költségének, ráadásul a további gondozás a közösség feladata, s mellékesen szebb lesz tőle a városkép is.
 
 Forrás: www.fovarosi-hirhatar.hu