A fenti cím természetesen kicsit túlzó, a helyzet talán mégsem ennyire rossz, de az biztos, hogy annak az esélye, hogy egy akár városi, akár vidéki (!) gyerek pontosan tudja, milyen folyamat előzi meg a répa, a krumpli, a hónapos retek zöldséges polcokra, vagy piacra kerülését, elenyésző. Többek között ez volt az egyik oka annak, hogy a Fiatal Gazdák Országos Szövetsége, azaz az AGRYA tavaly úgy döntött, országos szemléletformálásba kezd a kisiskolások, és rajtuk keresztül szüleik körében.
Legkésőbb március 12-ig minden, a Vesd bele magad!-programban regisztrált általános iskola alsó tagozatosai megkapták azokat a vetőmag-csomagokat, amelyeket a Fiatal Gazdák Országos Szövetsége (AGRYA) küldött számukra. A tavalyi évhez képest elképesztő mértékben megnövekedett azoknak az oktatási intézményeknek a száma, amelyek csatlakoztak a programhoz: míg 2011-ben mindössze huszonkét iskola jelentkezett vetőmagért, idén ez a szám elérte a 339-et, ami pontosan 21146 kisiskolás résztvevőt jelent.
 
Saját termények a család asztalán
A Vesd bele magad!-program lényege, hogy a gyerekek saját - vagy iskolai - kiskertjükben tapasztalják meg a termesztés-teremtés csodáját, a “háztáji” termények ízét. Az elvetett magokból kifejlődő zöldségek fejlődésének figyelemmel kísérése, a terményekről való gondoskodás óriási tapasztalatot és élményt jelent az iskolásoknak, arról nem beszélve, hogy munkájuk gyümölcse (vagy inkább zöldsége?) a család asztalára kerül fogyasztható élelemként.
 
Mi kerül a földbe?
Egy-egy csomag ötféle, kevésbé érzékeny zöldségfajta magjait tartalmazza. A vöröshagyma, a karalábé, a hónapos retek, a zöldborsó és a sárgarépa vetését, valamint a zöldségek körüli munkafolyamatokat, mint például a talaj előkészítése, a gyomlálás, vagy az öntözés egyrészt a honlapra felrakott, a gyerekek számára megfogalmazott, folyamatosan frissülő útmutatók, másrészt a csomagban található leírás, harmadrészt a program segítői koordinálják.
 
Egy cső kukorica csodája
Vörös Ildikó biokertész, a Budapesti Corvinus Egyetem Ökológiai és Fenntartható Gazdálkodási Rendszerek Tanszékének munkatársa lelkes édesanyaként vállalta, hogy a zebegényi Szőnyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Vesd bele magad!-programjában részt vevő alsó tagozatosainak játékos foglalkozás keretében mutatja be, hogyan érhetik el a kisdiákok, hogy az elvetett magok ki is keljenek és valóban a család asztalára kerülhessenek a zöldségek.
 
“Számomra a program lényege, hogy a gyerekek a teremtés és a gondoskodás örömét élhetik át, hiszen néhány pici magból az egész családjukat ellátó élelem lesz. Egyetlen kukoricaszem több százat “fial”, és ezek a csodák a gyerekek életéből szinte teljesen kimaradnak”- mondja Ildikó. “Magyarország rendkívül jó adottságú termőföldekkel rendelkezik, de nagyon sok helyen senki nem használja ki a bennük rejlő lehetőségeket. Éppen ezért fontos, hogy a most felnövő generáció meglássa az önellátás, az élelem előállításának lehetőségét és fontosságát.” Vörös Ildikó nagyon fontosnak tartja azt is, hogy a gyerekeknek sikerélménye legyen a zöldségtermesztéssel kapcsolatban, hiszen csak akkor történik meg a szemléletformálás, ha jó tapasztalatokat szereznek a növények gondozása során. “Amikor a gyerekek elvetik például a répát, nagyon sokáig nem történik semmi, és ilyenkor könnyen csalódhatnak. Ebben szeretnék segíteni azzal, hogy játékos foglalkozás keretében megbeszéljük a legfontosabb dolgokat, eljátszuk, mi is fog történni, hogy minél többet tudjanak meg a zöldségtermesztésről és hogy a siker garantált legyen.
Nyilvánosság és elismerés
A gyerekeket a program szervezői arra biztatják, hogy az eredményekről márciustól szeptemberig rendszeres, fényképes “helyzetjelentéseket” küldjenek az AGRYA honlapjára (http://www.agrya.hu/), illetve a Facebookra, így dokumentálva saját kertjeik aktuális állapotát. Az ezt a feladatot teljesítő gyerekek között osztálykirándulást sorsolnak ki a szervezők, amelynek keretében megismerkedhetnek a helyi élemiszerek feldolgozásával, egy-egy gazda mindennapi munkájával.
 
 
Forrás: mno.hu