Túléltek háborúkat és éhínségeket, ma is egyszerű betonházikókban élnek, fűtés nélkül, napi néhány dollárnak megfelelő összegből - mégis ők élnek a legtovább. Vajon miért? Mégis ezeknek a kínaiaknak a leghosszabb a várható élettartamuk a Földön. Csengmaj járás Hajnan trópusi szigeten található, a legdélibb kínai tartományban, narancsligetekkel övezett falvak alkotják. 
 
A járás 560 ezer lakosa között több mint 200 százéves él, ez az arány a világon a legmagasabb. Hárman közülük ráadásul 110 évnél is idősebbek, az egész világon összesen nem egészen 400 ilyen ember él. Csengmajnak is van számos olyan tulajdonsága, mint a többi, a hosszú élet bölcsőjének tartott helynek Kubában, a görög szigeteken vagy Costa Ricában: ez a családnak szentelt nagy figyelem, a fizikai tevékenységben gazdag életmód és a gyümölcsalapú étrend.
 
Míg Kína többi részét elsodorta a történelem vihara - a japán megszállás és a kommunista rendszer, a tervgazdálkodás és a nyitás a nagyvilág előtt - Csengmaj lakóinak többsége ma is azt teszi, amit mindig: műveli a földjeit. A mezőgazdaság központi szerepe a mindennapi életben minden bizonyára a fő tényező vélte Jennifer Holdaway, az amerikai Társadalomtudományi Kutató Központ (SSRC) kínai programigazgatója, aki ellátogatott Csengmajba. Nincs nagyipar, a trópusi klíma kellemes, rengeteg a gyümölcs és a zöldség, a talaj természetes szelénben gazdag magyarázta a kutató. Ilyen környezetben "az embernek nincs szüksége sok mindenre, hogy jól érezze magát: egy egyszerű lakásra, egy szúnyoghálóra, néhány nádszékre és több emberre, akikkel együtt élhet" tette hozzá. Csengmaj járás: Ilyen környezetben ideális az ember számára szinte minden körülmény...
 
Más szakértők is egyetértenek azzal, hogy a gazdagok lakta övezetek ritkán esnek egybe azokkal, ahol magas kort érnek meg az emberek. A kommunista párt csengmaji bizottsága által megrendelt tanulmány viszont úgy véli, hogy az emberek a "dolgosságuknak, a nagylelkűségüknek köszönhetik a hosszú életet, valamint annak, hogy korán kelnek, és korán is fekszenek". A járás vezetősége gyakran hívja össze a százéveseit egy közös éneklésre vagy a sajtó előtt parádézni a térség népszerűsítésére. A terület sem úszta meg az ingatlanfejlesztőket, akik egész Kínából szeretnének oda nyugdíjasokat letelepíteni. A járás vadonatúj rezidenciája a büszke "Hosszú élet városa" nevet viseli. 
 
 
 
Forrás:pozitivnap.hu