A hirtelen hidegre fordult időben a legegyszerűbben elérhető, természetes antibiotikum-hatású szer, minden háztartás alapfelszereltsége, a fokhagyma. Ráadásul fogyasztásával több bajt előzünk meg egyszerre! Aki fél a szagok miatt aggódik, ne tegye, van rá megoldás! Az ókori világban étvágygerjesztő fűszerként, emésztési zavarokat megszüntető gyógyszerként fogyasztották, és használták még az erő jelképezésére és a gonosz, ártó szellemek távoltartására. Előbbi kettő ma is megállja a helyét, utóbbiak belső minőségekként jelenhetnek meg fogyasztása hatására.
Legfontosabb hatóanyaga a kéntartalmú alliin aminosav, mely roncsolódáskor jellegzetes szagú allicinné alakul át. Tartalmaz még flavonoidokat, A-, B1-, B2-, C-, E- vitaminokat, ásványi anyagokat (kalcium, kálium, magnézium, jód, vas, cink, réz, szelén).
E hevítő, melegítő energiájú növény a szervezet egészére kifejtett jótékony hatásai szerteágazóak:
  • Vértisztító hatású, rendszeres fogyasztásával megelőzhető a vérrögképződés és az érelmeszesedés, ezért az infarktus megelőzésében elsőrendű megoldás.
  • Kúraszerűen alkalmazva csökkenti a magas vérnyomást, optimális egyensúlyban tartja a vér koleszterin-értékeit (napi 2-3 gerezd 6 héten keresztül)
  • Antioxidáns: gátolja a szabadgyökök sejtpuszító munkáját.
  • Antibiotikus hatású, 1mg allicin hatása 15 mikrogramm pennicillinnek felel meg.
  • Immunerősítő, a fehérvérsejtek számát növeli, fokozza a fagocitózist. Baktérium- és gombaölő.
  • Külsőleg is fertőtlenítő hatású: vízben főzve gennyes sebek és fejtetű ellen.
  • Emésztési zavarok ellen rendkívül hatásos: bélfertőtlenítő, epe-, májműködést elősegítő, görcsoldó (kis mennyiségben, napi 1-2 gerezd; nagy mennyiségben szélgörcsöket okoz)
  • Gyomor- és bélfertőzések esetén helyreállítja az egészséges bélflórát, megszűnteti a kórokozók okozta hasmenést.
  • Enyhíti a felső légutak hurutos gyulladásait, tisztítja a tüdőt.
  • A félbe vágott cikket vattába csavarva a fülbe helyezve csökkenti a fültőmirigy-gyulladást.
Alkalmazása:
Legjobb, ha nyersen fogyasztjuk – elsősorban ételek fűszerezésére. Szinte mindenfajta sós ételbe tehetünk belőle (lehetőleg a főzést követően, hogy minél több íz- és hatóanyag érvényesüljön), zöldségsalátákban felerősíti az ízeket. Ha nem bírja a fokhagymanyomónk, használjunk sima sajtreszelőt. 
Fűszerolaj könnyen készíthető, ha néhány lereszelt gerezdre hidegen sajtolt olajat öntünk, és kis üvegben, lezárva tartjuk néhány napig.
Kúraszerű alkalmazása esetén, vagy influenzás időszakban, 6 hétig étkezés előtt vagy után napi 1-2 gerezdet fogyasszunk apróra vágva, vagy lereszelve, és lenyelve – gyógyszer helyett. 1-2 hét szünet után a kúra újrakezdhető.
Városlakóknak erősen javasolt, mert elősegíti az ólom kiürülését a szervezetből.
A szagok közömbösíthetők borókabogyó, szegfűszeg, vagy petrezselyemlevél elrágcsálásával.

Vigyázat!
Az epések nehezen emésztik. Szoptatós anyukáknál az anyatejen keresztül hasmenést okozhat a csecsemőknél. Nagyobb mennyiségben növelheti a véralvadási időt, ezért a véralvadásgátló gyógyszert szedőknél orvosi ellenőrzés mellett javasolt.