Az Aradi Vértanúk útján - Emlékfutás Zamárdiban
A magyar szabadság örök csillagainak fényét a zajos, sekélyes bulvárvilág akarva-akaratlan elnyomja. A kérész életű „sztárokról” szóló hírek sulykoltatása miatt elfelejtődnek a hazáért életáldozatot hozók, s kikerülve a fiatalok szellemi horizontjából, tőlük ez a nemzedék elidegenedhet. Ha pedig elkopik a hazaszeretet, a kiszáradó gyökérről könnyen el lehet szakadni, és nehezebb felismerni – többek közt - a tömegmanipulációs törekvéseket.


Zamárdi Közösségi Ház és Könyvtár valamint a Petőfi Sport Egyesület Atlétikai Szakosztálya nevében Gál Péter Közösség-ház-vezető (Zamárdi)

Mi, szervezők – a Közösségi Ház és Könyvtár, a Petőfi Sportkör Atlétikai Szakosztálya -, úgy próbáljuk meg a gyerekek, ifjak szívéhez közelebb vinni aradi hőseinket, hogy napjukon a Zamárdiban fellelhető, róluk elnevezett utcákra egy emlékfutást szervezünk. A részvétel így a teljes én-t, a testet-lelket érinti, s ez a pár kilométeres erőfeszítés az Aradi Vértanúk áldozataiból egy utólagos, csöppnyi részesedésnek tekinthető.
Zamárdiban Batthyány, Damjanich, Dessewffy, Kiss Ernő, Knézits, Lázár, Lenkey, Nagy Sándor József, Schweidel, Török, Vécsey utcák találhatók közel egymáshoz, melyekhez vehetjük még a Kossuthról, Gáspár Andrásról, Gábor Áronról, Petőfiről, Vasváriról, Klapkáról, Aradról elnevezett utcákat is. Mindössze Lahner Györgyről, Leiningen Károlyról, Pöltenberg Ernőről, Aulich Lajosról és Kazinczy Lajosról nincsen elnevezve közterület, de – mily jót tesz az ügynek! -, a fent említett utcák mentén van öt darab, római számokkal jelzett átjáró köz. Ezeket pedig, legalábbis október 6-ára vonatkozóan, az előbbi öt hősünkről nevezzük el! Így válik teljessé nálunk a legismertebb 49-es hősök panteonja!
Az emlékfutás útvonala tehát érint minden fentebb jelzett utcát, közt. A résztvevők valamennyiben meg fogják pillantani a vértanúk portréit, ezzel is segítve a velük való lelki azonosulást. A rajthely a Jegenye tér lesz (Zamárdi felső vasútállomásnál a tó felé található füves terület), a cél a Magyar Fájdalom szobra a Szabadság téren. Bárki, korra, nemre való tekintet nélkül részt vehet az emlékfutásban. Idősebbeknek, edzés nélkül élőknek sétálva is lehet teljesíteni a távot, a kisgyermekeknek egyúttal kisbiciklivel. Igény esetén a futáshoz szükségtelen ruhadarabokat gépkocsival a célhoz elvisszük, vagy a résztvevő sofőröket visszaszállítjuk autóikhoz a Jegenye térre.
A terület teljesen sík. A táv hossza: 5,7 km. Az útvonalat a kanyarokban fehér mészcsík jelöli majd. Útközben a biztonságos haladást a polgárőrök segítik némely forgalmasabbnak számító saroknál.
A rajtnál lesz idő bemelegítésre, a célnál pedig egy kis tea, és ajándékképpen egy kitűző jelvény várja a beérkezőket. Rajta egy-egy hősnek az arcmása van; aki tehát tizenegynéhány évig eljön mindegyik emlékfutásra, az erőfeszítései miatt igen értékes gyűjteményre tesz szert! Az edzettebbek akár többször is megtehetik a távot a teljesítés eredményének megfelelő számú jelvényért! Rendezvényünket esőben is megtartjuk!

Az Aradi Vértanúk útján – emlékfutás rendje:
• Gyülekezés a Jegenye téren 2007. október 6-án, szombaton 8:45-ig.
• Bemelegítés 8:45 és 9:00 között.
• Rajt 9 órakor a Himnusz közös eléneklését követően. Elöl a futók, mögöttük a gyaloglók és a kisbiciklizők.
• Tea- és kitűző jelvény-osztás a beérkezésekkor folyamatosan.
• Kb. 10:30-kor mécsesgyújtás a Magyar Fájdalom szobornál Szózat-szavalattal és csoportképkészítéssel.
• Ezt követően a távot esetleg többször teljesíteni szándékozók visszaindulása az útvonalon a rajthelyig és onnét akár vissza.


A jelvénykészíttetés miatt különösen kérjük, hogy az emlékfutásra jelentkezők létszámmegadással okt. 3-ig jelezzék részvételi szándékukat sms-ben vagy szóban a 30-3325009-es telefonszámon, vagy emailben a köEz az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen!