II. Rákóczi Ferenc újratemetésének 108. évfordulójára emlékezünk
alt
Sárospatak:  
Rákóczi vár: A Bodrog partján országos jelentőségű politikai, kulturális központ volt. A szabadságharc (1703-1711) kiemelkedő emlékhelye.
Múzeum: A legjelentősebb Rákóczi kiállítás eredeti festményekkel, bútorokkal, kincsekkel
I. Rákóczi György rekonstruált, Európában egyedülálló ágyúöntő műhelye animációs filmbemutatóval.
Szerencs: 
Rákóczi várkastély és múzeum: Rákóczi Zsigmond korabeli kiállítás
Több évtizeden át volt a Rákóczi birtokok központja. A szabadságharc idején II. Rákóczi Ferenc fejedelem és kísérete sokat tartózkodott itt. 
További program a fennmaradó idő függvényében! 
Fakultatívként a Megyer-hegyi tó, azaz a "Tengerszem" megtekintése (20-30 perces kaptató fölfelé), vagy helyi, bio minőségű tokaji borkóstoló, vásárlási lehetőséggel. 
Információ:   Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 06-30-648-3543, 
Fotókkal:
 
 
1703. június 16.
II. Rákóczi Ferenc beszéde a felkelőkhöz!
"Megjöttem, megjöttem, mivel elszántam magam a fegyveres harcra. És sorsomat, életemet édes hazánk régi szabadságunk javára kívánom szentelni. Engedelmesen követem hazám parancsát és véremet minden privátumra való vágyakozás nélkül kiontani kész vagyok. De tőletek is azt várom, hogy elöljáró tisztjeiteknek engedelmeskedjetek a haza örökös megmaradásának ügyét kívánjátok szolgálni. Most amikor a császárt minden oldalról körül vették ellenségei alkalmasabb időt nem remélhetünk, hogy a törvénytelen és szenvedhetetlen iga alól felszabadítsuk országunkat. A porcióztató adóztató kenyerünket sónkat elvevő ellenség rontására szólítom hadba az ország minden rangú és rendű népét. De szigorúan megtiltom, hogy egyházi személyeket vagy nemeseket háborgassatok vagy a szegény népen hatalmaskodjatok. Fegyvert kötöttem, életemet tettem fel a szegény magyar nemzetnek iga alól való felszabadítására és soha el nem hagylak titeket. Régi szabadságunkat kívánjuk helyreállítani. Városok, falvak helységek a jobbágyok ha fegyvert fognak és velünk harcolnak mind maguk mind utódaik felszabadíthassanak itt dolgozók adózástól mentesítessenek!"