TÖRÖKORSZÁG
ÉSZAK-MEZOPOTÁMIA
PÁRTUS BIRODALOM, TIGRIS–EUFRÁTESZ köze
NIMRÓD - JÉZUS - SZŰZ MÁRIA NYOMÁBAN

SOMLÓSI LAJOSSAL
Szakrális földrajz és építészet: Az épített és tájtemplomok szakértője
alt

Keleten a Tigris és az Eufrátesz találkozásánál végződött a Termékeny félhold. Ezen a vidéken alakult ki kb. ie. IV. évezred táján a Sumér Birodalom.

10 nap: 2014. szeptember 25-október 04.
1. nap: Budapest-Isztambul–Trabzon
Menetrend szerinti Turkish repülőjárattal Isztambulig, onnan szintén repülővel a Fekete-tenger partján fekvő Trabzonba. Szállás:Trabzon
2. nap:
Trabzon: Ie. VIII. szd-ban milétoszi kereskedők alapították. Kiemelkedő központ volt mind a római, mind a bizánci korban.
Hagia Szophia templom a XIII.sz.-ból (gyönyörű mozaik és falfestmények) és az ottomán stílusú Carsi dzsámi.


Trabzon környéki kirándulás: őskeresztény templomok, kolostorok
Sumelai Szűz Mária kolostor: barlangtemplomát 406-ban alapították.
Uzöngöl fennsík páratlan szépségei
Szállás: Erzurum
3. nap:
Erzurum 1850 m magasan fekszik, a keleti vidék legnépesebb városa. Szeldzsuk és oszmán, kora középkori építészeti emlékek: kétminaretes egykori vallási iskola, Ulu dzsámi.
Kars, majd az örmény határ mellett, az egykori selyemút vonalán található Ani. Középkori örmény királyi főváros, kulturális és kereskedelmi központ volt. Az 1001 templom városaként ismerték. Szent György templom, Szűz Mária templom
Dogubeyazit-tól északra fekszik az 5137m magas Ararát-hegy, mely Noé bárkájának feltételezett színhelye. Szállás: Dogubeyazit
4. nap:
Ishak Pasa Saray palotája: 366 szobás épületkomplexum, mely 99 évig épült.
Muradye-vízesés. Szállás: Van
5. nap:
Van városa: Legelső település nyomok Kr.e. 4.000-ből származnak. Kr.e. 17-7. században az Urartu királyságnak Tuspa néven, a bibliai Ararátnak volt fővárosa.
Van tó: Törökország legnagyobb méretű tava. A tóban lévő számtalan szigeten, számos örmény katolikus templomot, monostort alapítotak.
A legjobb állapotban megmaradt kolostor a Szent Kereszt templom a X. szd-ból az Akdamar szigeten.
Cavustepe kalesi középkori romjai
Fakultatív: Akdamar sziget ebéddel. Szállás: Van.
6. nap:
Malabadi híd
Hasankeyf: 4.000 éves barlangváros, melyet a Tigris folyó szel ketté. Eredeti neve: Sziklavár. A selyemút kiemelkedő települése.
Bizánci fellegvárként ismert citadella, Zeynel bey türbé, El-rizk és az Ulu dzsámik Szállás: Mardin
7. nap:
Mardin:  Mezopotámiai síkság ékessége. Óvárosában méz színű kőházak, teherhordó szamarak és a híres bazár Jeruzsálemet idézik.
Mar Hanania monostor: A monofizita szír keresztények pátriárkájának 4.sz-i székhelye.
Mardin tartomány Szíriával határos. Itt található Nusaybin határváros, ahol kb. 300 magyar származású muszlim él.
Diyarbakir: A selyemúton fekvő város történelme Kr.e. 3500- ig nyúlik vissza. Városfala a Kínai Nagy Fal után a másodikként ismert (majdnem 6 km hosszú).
Constantinus által 349-ben épített (ma is viszonylag ép) vár. Belsejében és a város egyes részein szeldzsuk és oszmán-török műemlék, mecsetek, minaretek és dzsámik őrzik a múltat. Lakossága túlnyomó többségben kurd származású.
A terület történelme Kr.e. 9.000-ig nyúlik vissza. Kr.e. 2.000 körül hurri föld volt, majd a Hettita Birodalom része lett. Ezt követően asszír, majd urartu és Kr.e. VII. szd. körül szkíták lakták. Kr.e. 625-ben médek, majd a perzsák Nagy Sándor uralkodása idején hódították meg.
Szállás: Urfa
8. nap:
Urfa: Ősi nevén Edessa: Török hagyomány szerint azonos Ur városával. Más történészek szerint Ur a mai Irak déli részén volt.
Az Eufrátesztől  80 km-re fekvő város legalább 8.000 éves múltra tekint vissza, a világtörténelem legrégebbi városai közé tartozik. Az Eufrátesz-Tigris azon egyik települése, mely a mezopotámiai kultúra bölcsőjét alkotta.
Jelenlegi lakosságának többsége kurd.
Itt őrizték Jézus hiteles képmását, a gyógyító erejű Mandyliont (Torinói lepel).
A muszlim hagyomány szerint Nimród itt szerette volna egy hatalmas parittyával Ábrahámot egy gigantikus tűzbe dobni, ám a tűz rózsakerté változott, melynek helyén ma a szent halastó, a Bahkh göl áll.
Látható a római kori vár Nimrud oszlopaival és a szent pontyok tava partján a gyönyörű Halil Rahman dzsámi, mely Ábrahám próféta szülőhelye.

Harran: Teremtés könyvében is említett, a világ egyik legrégebben, folyamatosan, mai napig lakott települése. A Méd Birodalom része volt.
Sumer neve „út, utca, utazás, karaván” értelmű. A párthusok idején teljes önállóságot élvezett. Kr.e. 53-ban a carrhaei csatában, a pártusokkal vívott harcban, a város mellett pusztult el a római Marcus Licinius Crassus hadseregével együtt.
A méhkas alakú házak eredetijei 2300 évvel ezelőtt épültek.

Göbekli Tepe: "Istenek bölcsője"
A világ legősibb kőkör megalitjai, Nimrúd körszentélyei, Kr.e. kb. 12.000-ben. Kizárólag kultuszhelyként, szertartási központként működött. Legalább húsz kőgyűrű rejtőzik egymás mellett, a föld alatt.
A kőoszlopok gigásziak, a legnagyobbak öt és fél méteresek, súlyuk 15 tonna körül van.
Építése után néhány évtizeddel minden oszlopkört betemettek és új, már kisebb kört (olykor azon belül egy még kisebbet) emeltek fölé. Aztán ezeket is föltöltötték, és a közelben új kőkör építésébe kezdtek. Az első kőkörök a legnagyobbak és technikai-művészi értelemben legkidolgozottabbak.
I.e. 8200 táján Göbekli Tepe lassan feledésbe merült.
A mai alakor-búza a legősibb búza fajta, mely a Karaca dag hegy lankáin terem, mely alig 100 kilométerre található Göbekli Tepétől.

Eufrátesz: A rajta épült vízierőmű, melyet Atatürkről neveztek el. A világ egyik legnagyobb ilyen létesítménye.

Nemrút-hegy: Nimród = Az ősi Nap király = Párduc Úr
A páratlan élményű Eufrátesz melletti Naplementében megcsodáljuk a hegy egyik 2206 méteres teraszán a hatalmas, isteneket ábrázoló szobrokat, melyeket a világ 100 csodái között tartanak számon. Épített királyi halomsír.
(Nimród, Hunor, Magor...?!)
A civilizáció egyik bölcsőjének, Mezopotámiának legnagyobb királytemetkezési helye.
Itt található egy 150 m mély akna, melynek alját évente 2x világítja meg a Nap mikor az Oroszlán csillagképben van és mikor az Orionban áll. Érdekessége, hogy ezen az úton halad át a Nap a Tejúton. Az ősi világban ezt a Mennyország kapujaként ismerték.
1800 méterig mikrobusszal megyünk föl, majd 500 m-es gyalogtúrával jutunk fel a csúcsra.
Szállás: Adiyaman
9. nap:
Gazyantep: A világ egyik legősibb települése, a Hettitta Birodalom része volt.
A világ 2. legnagyobb mozaik múzeuma és a zeugmai múzeum.
Fakultatív: Eufráteszen hajóval indulunk Halfetibe, az elsüllyedt középkori városba. Szállás: Gazyantep
10. nap
Gazyantepből repülővel Isztambuli átszállással Budapestre.

Utazás:
Repülővel:
Budapestről Isztambulig, onnan átszállással Trabzonba
Visszafelé Gazyantepből Isztambulba, átszállással Budapestre.
Helyben: Légkondicionált autóbusszal a Szír határig és vissza

Jelentkezés és információ: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 06-30-648-3543