altElőlegfizetéssel március 10-ig kedvezmény!

8 nap: 2014. május 18-tól 25-ig

 
1. nap
14:00 körül érkezés Isztambulba, majd tovább utazás autóbusszal.
Szállás Ankara
 
2. nap
Ankara: Jelenlegi főváros.
Anatóliai kultúrak múzeuma, mely az Unesco védelme alatt áll. Több, mint 30.000 ékírásos agyagtáblát, táblatöredéket és a "szem-érmés" temetkezés leleteit (hettita, fríg, urartu) őrzik itt.
Hattusas: A Hettita Birodalom központja. A területen az első településnyomok az ie. VI. évezredből valók.
Oroszlános kapu, Király kapu, Szfinxek kapuja, Nagy templom
Yazilikaya: Hettita sziklaszentély, amely Hattuszasztól, a hettiták ókori fővárosától kb. 2 km-re található. Nevének jelentése "Feliratos szikla".
A sziklaszentély mindkét helyiségét a sziklákba vájt lapos domborművekkel díszítették.
Szállás Kappadókia
 

3. nap
Kappadókia: Göreme Nemzeti Park, a Földön egyedülálló és rendkívüli vulkanikus eredetű táj. Pártus Birodalom része, Szent György hazája. A mágusok és az őskereszténység nyomai láthatók a sziklaszentélyekben és a kolostorokban, a csodálatos keresztény freskókon.
Göremei templom völgy,
Zelve-i sziklába vájt barlangváros,
Tündér kémény sziklák,
Uchisar erődje,
Derinkuyu: Föld alatti város, ahol több ezer ember élt sok emeletnyi mélységben.
Magtárak, iskolák, templom, bor üzemek, istállók, a mai napig tökéletesen működő szellőző- és vízvezetékrendszer. Mai technológiával sem utánozható építészeti csoda.
Fakultatív: Hőlégballonozás Kappadókia felett és török est
Szállás Kappadokia
 
4. nap
Karavánszerály: Kereskedő karavánok szállás és pihenőhelye volt.
Kónya: A kerengő dervisek városa.
Mevlana múzeum: A legnagyobb perzsa szúfi misztikus filozófus és költő emlékének szentelt múzeum. Felbecsülhetetlen értékű történelmi ereklyét, műkincseket, kultúrtörténeti relikviákat őriz.
Szállás Pamukkale
 
5. nap
Hierapolis: Görögül "Szent város", az Unesco világörökség része.
Hierapoliszban találjuk Kleopátra fürdőjét, melyben a legenda szerint az egyiptomi királynő fürdőzött.
Fakultatív: A forrás fölé épült, márványkővel kirakott ősi uszodában, a látogatók is megmártózhatnak.
Pamukkale: "Gyapotvár", az Unesco világörökség része.
A hófehér mészkőmedencéket a földfelszín alól feltörő, kalcium-hidrogénkarbonátban és szén-dioxidban gazdag, körülbelül 35 °C forrásvíz hozta létre, amikor lezúdult a domboldalon. A helyet már az ókorban is látogatták, mint gyógyfürdőt.
Szállás Kuşadasi
 
6. nap
Ephesos: Hetitta nyelven "Apasas". Már az ie.VII. évezredtől lakott volt.
Fénykorában, az isz. I. században lakóinak száma elérte a félmilliót. Róma után a birodalom második legfontosabb városa volt. Minden év áprilisában nagyszabású ünnepségeket tartottak Artemis Istennő tiszteletére, melyeken közel egymillió ember vett részt. Számos fürdőt, középületet építettek, vízvezetékrendszere a legmodernebb volt az ókori világban. Artemisnek templomot emeltek.
A kereszténység korai időszakában, isz. 50 körül Pál apostol éveket töltött a városban és itt írta meg isz. 53-ban első levelét a korintosziakhoz. A várost megemlíti a Jelenések könyve. Az isz. I. század végén 90 és 100 között János evangelista itt töltötte életének utolsó tíz évét és írta meg evangeliumát. Sírja fölé a 6. században templomot emeltek-Szent János bazilika.
Szűz Mária átépített lakóháza:
A hagyomány szerint Szűz Mária Krisztus halála után isz. 37-től isz. 48-ig ebben a házban élt. Egyesek szerint Epheszoszban temették el. A ház mellett található a Szűz Kútja, a legenda szerint vize csodatévő hatású. A ház a római katolikusok, az ortodox keresztények és a muzulmánok számára is fontos zarándokhely. A házat a XX. században három pápa látogatta meg: XXIII.János, VI.Pál, II.János Pál.
Emlékkoszorú elhelyezése
Szűz Mária temploma:
A keresztények számára rendkívül fontos templom, ez volt az első, amelyet Szűz Máriának szenteltek. A 4. században építették, egy ie. 2. században épült bazilika romjaira. 260m hosszú épület volt, kör alakú keresztelőkápolnával. Isz. 431-ben itt tartották meg a harmadik ökumenikus zsinatot.
Szállás Kuşadasi
 
7. nap
Pergamon:  Az ie. 282-133-ig a Pergamoni Birodalom fővárosa, melyet a várhegy környékén, gondosan aláfalazott teraszokon építettek. Az alsóbb szinteken állt több híres szentély, valamint színház és a csarnokokkal ellátott könyvtárépület; fent a hegytetőn a királyi palota.
Trója: 9 város épült egymásra az idők során. Más néven a hettita szövegek is megemlítik.
Szállás Çanakkale
 
8. nap
Dardanellák: Komppal átkelés
Rodostó: Márvány tenger, Rákóczi emlékház, Emlékkoszorú elhelyezése
Indulás Isztambulba a reptérre.

Bővebben, fotókkal: http://www.egipatrona.hu/index.php/torokorszag-kiskorut

Jelentkezés: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 06-30-648-3543