Az elmúlt évek során sikerült az elődeink és általunk a Kárpát-medencében gyűjtött népi gyógyító tudást rendszerezni és újra éleszteni. Ennek alapján indult három éve a Magyar Népi Gyógyász képzés több helyszínen Magyarországon. A képzést eddig 60-n fejezték be és 23-n tettek fogadalmat. A fogadalom a magyarok hazatalálásának segítéséről, mintaadásról, tanításról és gyógyításról szól. A fogadalom utolsó sora:  „Úgy élek és úgy halok, hogy hazatérve büszkén állhassak Teremtő Atyám elé. Kérlek, segíts fogadalmam megtartásában, élj bennem és általam!”
 
A képzés célja az őseink által ismert gyógyítási módszerek újratanulása, az elfelejtett tudás visszahozása a mindennapjainkba. Célunk, hogy a Kárpát-medencében mindenütt közösségek szerveződjenek, melyek egymást segítve hagyományos népi gyógymódokkal szolgálják nemzetünk egységét, EGÉSZ-ségét.
 
Most Erdélyben (Uzonkafürdő, Háromszék) indul egyéves népi gyógyász iskola. A havonta két hétvégén zajló képzés a 2012. esztendőben egy egyhetes táborral zárul. Mivel a képzés a teljes hétvégét magában öleli - péntek délutántól vasárnap délig tart - a szervezők szállást biztosítanak, ennek díja 54 ron/fő/ hétvége. A teljes képzés díja 1550 ron/fő. Ennek az összege csökkenhet, amennyiben 15 személynél több a résztvevő (20 fő jelentkezésekor a részvételi díj 1250 ron/fő-re, 25 fő esetén  1000 ron/fő-re módosul). Az iskola elindításához 15 fő jelentkezése szükséges, a maximális létszám a sok gyakorlati oktatás miatt 30 fő.
 
A képzést a következő előadók, gyógyítók tartják: Géczy Gábor, Szántai Lajos, Vígvári János, Molnár V. József, Vukics Ferenc, Ozsváth Sándor, Vargyas Béla, Tímár Viktor, Paksi Zoltán, Csontos Katalin, Kiss Gergely Szabolcs, Váradi Tamás, Kardos Géza, Dr. Mile Gabriella, Imecs Anna, Bodor István.
Az első oktatási hétvége ingyenes (csak szállásköltséget kell fizetni), de előzetes jelentkezés szükséges a szervező egyesületnél:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  illetve telefonon: Gáj Nándor (0754 033 389).
 
Az első hétvége témái:
- Géczy Gábor:    „Mert az Élet él és élni akar…”  Nemzetünk EGÉSZ-ségéért
- Szántai Lajos:    „Az égigérő fának ha nem nő újra ága…” Gyógyító népmeséink
 
 
 
 
Németh Gyula
 
 
(Forrás: magtar.hu)